Setiap masakan bersantan tak lengkap tanpa ikan gelama masin. Boleh dikatakan bekalan ikan gelama masin tidak pernah putus di dapur rumah. Selera pelik saya ini turut dikongsi oleh ikon dunia pancing tanah air iaitu Pokmud. Justeru itu apabila bekalan gelama masin mula berkurangan, kami berdua akan turun memancing gelama di Selat Pelabuhan Klang dijadikan gelama masam.

 

Meskipun matlamat utama untuk memancing dan mengumpul sebanyak mungkin gelama, sambil-sambil memancing gelama itu kami turut memancing ikan lain. Lagipun bukan setiap masa sesuai untuk memancing gelama. Ketika arus tengah laju, kami meronda kawasan kapal parkir untuk main apollo.

 

Trip Trobek – Suka-Suka Pancing Gelama

 

Cencaru dan selar juga merupakan menu kegemaran kami juga. Kalau dapat tamban atau pelata, ia akan dijadikan umpan hidup mencari ikan bonus ketika memancing gelama. Pernah juga trip asal mencari jenahak bertukar jadi trip apollo cencaru secara kebetulan bertemu dengan kumpulan cencaru sehingga pecah tong dibuatnya.

IKLAN

 

Apabila air sesuai barulah kami berlabuh di lubuk berpotensi. Sekiranya situasi di lubuk berkenaan kurang memberangsangkan, kami akan berpindah ke lubuk lain. Soal mencari lubuk gelama bukanlah sesuatu yang menyulitkan bagi seorang tekong berpengalaman seperti Pokmud. Lubuk jenahak dan merah pun dia boleh cari sambil pejam mata, inikan pula lubuk gelama.

 

Trip Trobek – Suka-Suka Pancing Gelama

IKLAN

 

Teknik memancing gelama yang kami amalkan cukup ringkas. Memadai menggunakan perambut apollo saiz 10 atau 12 dan umpan umpun-umpun sahaja. Jika kena pada masanya, keenam-enam mata apollo akan penuh dengan gelama. Pernah juga tidak sampai dua jam kami memancing, tong cat saiz besar dah pun penuh.

 

Namun lubuk pilihan hari itu agak perlahan sedikit rentaknya. Gelama seperti tenggelam timbul. Sekejap muncul dalam jumlah yang banyak, kemudian senyap. Kemudian muncul lagi dan menyepi lagi. Nak beralih lubuk terasa sayang pula kerana joran yang menggunakan umpan pelata hidup dan sotong kurita turut sama diragut oleh duri dan sembilang.

IKLAN

Kesabaran kami terbalas apabila salah satu joran Pokmud direntap kasar dan hasilnya seekor jenahak berjaya didaratkan.

 

Trip Trobek – Suka-Suka Pancing Gelama

 

Berikutan kesuntukan masa bagi mengelak terkandas untuk masuk ke jeti ketika air surut habis, kami berpuas hati seekor jenahak, sembilang dan setengah tong cat gelama untuk dijadikan stok gelama masin.

 

Trip Trobek – Suka-Suka Pancing Gelama

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI