Kira-kira 2 jam lebih diperlukan untuk tiba di lokasi pertama selepas bot bertolak dari jeti. Arus agak kuat dan ladung saiz 18 ke atas perlu digunakan. Sedang kami leka, tanpa sebarang amaran drag Chef Hamidon berbunyi nyaring dan terus menerus seakan-akan tanpa henti. Jorannya terus melendut. Akhirnya seekor ikan merah bersaiz 4.5kg dinaikkan. Man pula mendapat sambaran kasar selang 30 minit selepas itu.

 

Tiba di spot berikutnya, K.I yang awal-awal menurunkan pancing mendapat sambaran pertama ketika enjin baru sahaja hendak dimatikan. Seekor ikan saiz agak kecik dinaikkan. Selang 20 minit, salah satu drag pancing K.I berbunyi. Beliau terkial-kial kerana tidak bersedia disebabkan hampir terlelap ketika itu. Kali ini seekor cermin bersaiz agar baik dinaikkan.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Awak-awak serta kami juga berjaya menaikkan beberapa spesies kecil seperti kerapu, tambak dan sebagainya. Tiada ikan kasar yang sudi menjamah umpan di sini. Dalam pada itu, Mie Mamak yang mabuk teruk dari bermulanya perjalanan tetap cuba memancing, namun tiada hasil sehingga kini.

 

Kami ke kapal karam yang agak jauh apabila hari mulai gelap. Arus air sederhana namun angin pula bertiup agak kuat membuatkan bot sekali sekala bergoyang.

 

Beberapa ekor sotong berjaya dicandat dengan menggunakan jig sahaja ketika ia hampir ke bot. Masing-masing menghiris sotong tersebut. Tanpa menunggu lama, Alip yang sedang bersembang di belakang bergegas ke hadapan bot apabila pancingnya mengena. Pok Din yang turut menunggu ikan juga mengena… ebek. Tepat sekali, seekor ebek dinaikkan. Semua pemancing mula bersemangat dan duduk di depan joran masing-masing.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Sedang saya mengelamun menanti ragutan, tiba-tiba saya dikejutkan dengan bunyi drag Penn VSX International. Kuat sungguh lariannya kerana dapat menarik tali keluar walaupun drag pada tahap agak maksimum. Sekali lagi Pok Din mencangkuk ikan ebek tersebut yang berskala 5kg lebih.

 

Ketika baru saja melabuhkan pancing dengan umpan baru, sekali lagi dray saya berbunyi nyaring. Kali ini lariannya lain namun asakannya padu dan menjunam. Setelah berjaya dikawal, akhirnya jemuduk dalam skala 4kg menjadi habuan.

IKLAN

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Yusri aka Mr Doe yang berseorangan di depan kelihatan sedang menahan asakan padu sang ikan ketika kami leka di belakang. Beliau menjerit meminta fighting belt. Junaman ikan yang kuat menyebabkan tali banyak keluar. Akhirnya berjaya dikawal dan muncul seekor telinga gajah. Alip segera menukar umpan kepada sotong candat tadi.

 

Kira-kira 15 minit kemudian, joran beliau melentur diikuti bunyi drag. Sekali lagi pertarungan bermula. Umpama pesta di lubuk ini. Hampir semua menjerit seronok apabila siakap merah didaratkan. Man yang berada di tepi bot juga menjerit secara tiba-tiba meminta fighting belt.  Akhirnya muncul jemuduk besar skala 5kg. Berjaya juga Man setelah putus awal tadi. Ketika ini waktu telah pun melepasi tengah malam manakala angin bertambah kuat. Kami terpaksa beredar kerana tanda-tanda ribut telah muncul.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Ada juga yang sudah masuk tidur untuk berehat. Alip yang masih tekun memancing dikejutkan dengan tarikan yang kasar. Kelihatan seperti dragnya tidak keluar manakala joran hendak patah mencecah air. Kelam kabut seketika namun berjaya dikawal.

 

IKLAN

Lama beliau bertahan dan ikan seolah-olah tidak mahu mengalah. Pok Din yang sempat berkata yang ikan ni pasti besar. Setelah berhempas pulau, timbul seekor jemuduk 7kg dan menjadi ikan terbesar setakat ini.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Ketika ini hanya saya dan Mr Doe sahaja yang masih memancing. Menjelang Subuh, saya dikejutkan dengan panggilan beliau yang ketika itu sedang menarik sesuatu. Beliau menyuruh saya mengambil kamera. Seketika kemudian, seekor talang dinaikkan dan beliau masuk tidur apabila selesai bergambar.

 

Azizan pula dalam diam berjaya mendaratkan seekir ikan yu bersaiz 2.5kg yang membeliy tali kami sesama sendiri. Saya turut berehat selepas itu dan hanya terjaga apabila mendengar bunyi bising di belakang bot. Rupanya Pok Din sedang membantu bot anak beliau yang terbelit tali pada kipas dan kebetulan pula berdekatan kami.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Bot ditunda ke kawasan selamat untuk kerja menyelam bagi membuang tali tersebut. Kami kemudiannya berpindah ke lokasi kapal karam Vietnam untuk apollo ikan selayang. Hampir sebakul penuh kami dapat. Pok Din berpindah lagi dan kali ini mengadap resort di Pulau Tenggol.

IKLAN

 

Hampir 2 jam tanpa sambaran kasar telah menyebabkan saya mencadangkan akar kami singgah di Pulau Tenggol untuk mandi sambil berehat. Setelah 2 jam di sana, kami kembali ke bot dalam keadaan segar dan bersemangat.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Lokasi kapal karam sebelah laut dituju. Jam menunjukkan hampir 3.30 petang dan kelihatan tanda-tanda ribut muncul lagi. Laut agak kucah sedikit namun diteruskan juga. Kami tiba sejam kemudian.

 

K.I pantas mendapat sambaran kasar dan terpaksa menahan asakan demi asakan ikan tersebut dalam keadaan laut berkucah. Ikan tidak mahu mengalah malah menarik tali keluar lagi. Tali akhirnya putus ketika beliau sedang menahan larian ikan tersebut.

 

Penangan Lubuk Kapal Karam

 

Suasana sepi seketika hingga ke ke 2 jam berikutnya manakala angin pula bertambah kencang. Menurut Pok Din, ribut kuat akan melanda malam ini. Kami segera beredar. Kami menuju ke tepian pulau dan cuba memancing ikan-ikan kecil namun hasilnya agak mendukacitakan.

 

Pada waktu yang sama, Mr Doe menukar umpan dengan menggunakan hirisan selayang. Tak sampai 5 minit, berdesing drag beliau dengan tarikan menjunam. Tenyata tentang ikan ini terlalu padu. Mr Doe sempat berkata yang beliau menahan sakit pinggang akibat tentangan ikan ini.

 

Akhirnya timbul ikan jahan skala 6.8kg. selepas itu, kami hanya berehat dan tidur sepanjang malam. Lebih kurang 5 pagi, kami membuat keputusan untuk berkemas dan pulang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI