Paus pembunuh atau orca (Orcinus orca) adalah spesies terbesar dari keluarga lumba-lumba.

Paus pembunuh merupakan predator puncak di lautan, kebanyakan populasi memakan ikan, sementara populasi lainnya memakan mamalia laut seperti singa laut, anjing laut, walrus hingga paus besar.

 

Mamalia pembunuh ini lazimnya menggemari perairan sejuk dan persisir pantai. Justeru itu ia adalah sesuatu yang memeranjatkan apabila muncul di perairan tropika sebagaimana yang dilaporkan di akhbar Sinar Harian.

 

Paus orca muncul di perairan pelantar minyak Terengganu

baca juga bot memancing karam

 

Sepasang Paus Orca atau Killer Whale muncul buat pertama kali di perairan Terengganu dengan kehadirannya dikesan berhampiran Pelantar Dulang Petronas di perairan Kerteh pada Selasa.

 

Kemunculan paus itu disedari beberapa kakitangan Petronas dan video berdurasi 30 saat dan detik bersejarah itu berjaya dirakam kakitangan pelantar itu.

 

IKLAN

 

Ketua Cawangan Mamalia Marin, Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Rantau Abang, Mohd Tamimi Ali Ahmad dalam satu kenyataan mengesahkan bahawa mamalia itu adalah Paus Orca atau nama saintifiknya Orcinus Orca.

 

“Mengikut rekod yang terdapat di FRI Rantau Abang, Jabatan Perikanan Malaysia, Paus Orca tidak pernah muncul di Terengganu dan tarikh 16 Julai 2019 adalah rekod pertama paus itu muncul di perairan ini.

 

“Kami percaya kedua-dua mamalia marin itu adalah sepasang paus jantan dan betina yang menjadikan Laut China Selatan sebagai sebahagian laluan migrasi mereka,” katanya.

 

IKLAN

Saiz paus itu dianggarkan antara enam hingga lapan meter dengan anggaran berat 5,000 hingga 6,000kg setiap satu. Mengulas lanjut, beliau berkata Paus Orca itu sangat digeruni

kerana ia adalah pemangsa teratas dalam rantaian pemakanan di ekosistem lautan dengan memakan sotong, penyu, burung laut, jerung serta mamalia marin lain termasuk anjing laut dan ikan lumba-lumba.

 

“Ada kalanya paus ini juga menyerang manusia seperti kejadian yang sering berlaku di luar negara. Paus ini mula menjadi perhatian umum dan dibela dalam kurungan bermula tahun 1960an sehingga hari ini.

 

Paus orca muncul di perairan pelantar minyak Terengganu

baca juga mangsa bot karam

IKLAN

 

“Sesetengah negara yang mempunyai taman tema akuarium laut seperti Perancis, Amerika Syarikat dan Jepun, mereka melatih paus ini supaya lebih mesra dengan masyarakat dengan tujuan konservasi, pendidikan dan pertunjukan,” katanya.

 

Beliau berkata Jabatan Perikanan Malaysia sentiasa melindungi spesies ikan marin terancam ini melalui penguatkuasaan Seksyen 27, Akta Perikanan 1985 mengenai Mamalia

Akuatik atau Penyu di Perairan Perikanan Malaysia dalam Peraturan-Peraturan Perikanan (Pengawalan Spesies Ikan Yang Terancam) 1999 (Pindaan) 2019.

 

“Sesiapa sahaja yang menemui spesies marin terancam (masih hidup atau telah mati) perlu menghubungi mana-mana Pejabat Perikanan Daerah atau Negeri atau Institut

Penyelidikan Perikanan terdekat dengan segera kerana ini boleh menyelamatkan nyawa spesies marin terancam itu,” katanya. – Bernama

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI