Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Hobi & Minat Panduan Mudah Memancing Ikan Likoh!!

Panduan Mudah Memancing Ikan Likoh!!

 

Sebagai ikan kap yang menjadikan lumut, rumpair atau tumbuhan akuatik sebagai sumber makanan, melihat cara likoh makan juga boleh dijadikan ilham untuk memahami kaedah memancingnya. Ikan likoh juga gemar menyedut tanah dan menyaring makanan yang ada di dalam tanah tersebut. Oleh yang demikian, bahan umpan berasaskan dedak merupakan senjata utama untuk memancingnya.

 

Panduan Mudah Memancing Ikan Likoh!!

 

Tabiat makan ikan likoh lazimnya tidak mengira waktu. Ia boleh berubah mengikut persekitaran dan habitat. Maknanya kita boleh memancing likoh tanpa mengira waktu. Hanya untuk menentukan waktu ia paling aktif, kita haruslah melakukan sedikit homework.

 

Apa yang perlu ada pada umpan atau dedak ialah bau-bauan yang boleh menarik minatnya. Jadi, pastikan umpan yang digunakan dicampurkan dengan bau-bauan yang sedikit wangi serta hanyir. Apa yang lebih penting daripada umpan ialah kaedah untuk menarik ia datang kepada umpan. Ia boleh dilakukan dengan teknik menabur umpan dalam jumlah yang banyak di sesuatu tempat.Inilah rahsia sebenar memancing ikan likoh.

IKLAN

 

Selain perlu merasuah, gaya persembahan umpan juga penting. Ikan likoh dipercayai bersikap agak tamak dan gelojoh terhadap makanan. Jadi, umpan yang tersembunyi mata kail di dalamnya itu perlulah dikepal dalam saiz yang besar.

 

Panduan Mudah Memancing Ikan Likoh!!

IKLAN

 

Setelah mengetahui tabiat makan ikan likoh ialah dengan cara pasif, iaitu memakan umpan yang tidak bergerak dan ia sendiri tidak bergerak ketika makan. Ia akan memakan umpan dengan senyap dan perlahan. Jadi, penggunaan mata kail yang ringan tetapi kuat amatlah penting.

 

Sekiranya menggunakan mata kail yang besar dan berat, ia juga memungkinkan mata kail tersebut tidak akan bergerak masuk ke dalam mulut ikan ketika menyedut makanan.

IKLAN

 

Ikan likoh akan memuntahkan kembali mata kail setelah menyedut dedak. Oleh itu kita haruslah peka pada sebarang pergerakan mata kail melalui gerakan tali pancing. Memandangkan mata kail berkemungkinan tidak akan tercangkuk dengan sendiri pada mulut ikan, maka kita sendiri haruslah menyentapnya ada petanda ia digerakkan oleh ikan.

 

Panduan Mudah Memancing Ikan Likoh!!

 

Selebihnya, layanlah lariannya dengan lemah gemalai. Pastikan drag kekili tidak dikunci terlalu tinggi kerana mulut likoh agak lembut dan boleh koyak jika melawannya dengan cara yang kasar.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI