Sebaiknya proses memeram umpan tapai ubi kayu dilakukan dengan cara memasukkannya di dalam bekas bertutup dan dibiarkan terkena cahaya matahari. Setelah 6 jam kemudian, barulah umpan tersebut sesuai digunakan bersama roti dadu.
Langkah 1
Ambil umpan dan sapukan pada bekas bancuhan (sukatan umpan bergantung kepada anggaran roti yang digunakan. Sebaiknya jangan terlebih supaya roti tidak menjadi lembik atau benyek.
Langkah 2
Masukkan roti sandwich yang telah dipotong dadu dan gaul sehingga umpan dan roti sekata.
Langkah 3
Cucukkan roti dadu pada kedua-dua mata kail (perambut Y) sebagai inti. Sebaiknya biarlah roti menutup keseluruhan mata kail.
Langkah 4
Kepal roti dadu pada mata kail yang telah dicucukkan roti dadu sebagai inti. Kepalan sebaiknya tidaklah terlalu kuat, sekadar ia tidak pecah ketika membuat lontaran sudah memadai.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Pertama, proses yang sama iaitu mencari dan mengumpul buah sawit dalam jumlah yang anda inginkan. Simpan buah sawit tersebut di dalam guni atau karung yang tidak kedap udara dan air boleh keluar dan masuk seperti guni gula atau gandum. Ikat karung akan buahnya tidak terkeluar.
Rendam karung atau guni buah sawit ini di dalam sungai, parit, tali air atau apa saja sehingga tenggelam. Boleh juga letakkan batu atau apa saja supaya guni buah terendam sepenuhnya di dalam air. Jika ingin merendam di dalam bekas yang besar pastikan air yang digunakan bukanlah air paip.
Selepas direndam selama 2-3 hari (buah dah jadi lembut), ambil kembali guni tersebut dan jemur buah sawit secara terbuka selama satu hari. Hari berikutnya buah sawit ini sudah bleh digunakan sebagai umpan.
Kaedah 2
Langkah pertama sama sahaja dengan teknik 1 dan 2 iaitu mengumpulkan buah sawit yang masak atau tua. Masukkan buah sawit ke dalam plastik beras atau pampers bayi yang tidak bocor. Sebaiknya masukkan buah separuh penuh atau 3/4 penuh sahaja.
Kemudian masukkan air bersih sama ada air perigi atau sungai tetapi bukannya air paip yang mengandungi klorin. Masukkan air sehingga hampir penuh dan ikat hujung plastik tersebut dengan kemas. Biarkan sawit terendam sepenuhnya di dalam plastik tersebut selama 2 hari.
Selepas dua hari, buatkan lubang-lubang kecil sekitar 4 inci (1/3 dari paras buah) dari bawah plastik supaya air dapat keluar dan hanya di paras 4 inci ke bawah saja air masih tinggal. Atau hanya 1/3 saja buah yang masih terendam. Biarkan ia diperam selama 3-4 hari lagi. Dalam proses ini kenalah tengok dan picit keadaan buah agar ia tidak terlalu lembik. Selepas dibuangkan air sepenuhnya maka sawit peram ini sudah boleh digunakan.
Cara penggunaan pula, sawit yang teredam lama itu digunakan umpan rasuah ditabur ke lubuk sementara buah yang berada di bahagian itu pula digunakan sebagai umpan cucuk pada mata kail.
Kami pernah berkongsi umpan yang berasaskan mi segera, kali ini kami guna bihun pula. Konsep membuat umpan juga hampir sama. Hanya dengan menggunakan bihun, ia akan kelihatan lebih mirip kepada cacing sekaligus membuka selera ikan untuk melahapnya.
Bahan-Bahan:
Bihun
Chili Red Ulong
Air panas
Tip tambahan
Jangan rendam bihun terlalu lama kerana ia akan menyebabkannya menjadi lembut dan akan pecah berderai ketika dilontar ke kolam.
1 keping bihun sepadan dengan 7 tutup pes.
Cara Penyediaan:
Tutorial 1
Masukkan sekeping bihun di dalam bekas (besen). Kemudian curahkan air panas sehingga tenggelam bihun.
Tutorial 2
Biarkan bihun terendam dan menjadi lembut dalam tempoh 2-3 minit sahaja.
Tutorial 3
Toskan bihun sehingga ia tersejat sepenuhnya.
Tutorial 4
Masukkan pes strawberi Chili Red Ulong sebanyak 7 penutup. Gaul sehingga semua bihun mengenai pes hingga sekata.
Tutorial 5
Biarkan pes meresap ke dalam bihun seketika kemudian gumpal atau lilit bihun pada mata kail.
Jangan tak percaya apabila diberitahu bahawa buah pokok lakum boleh dijadikan umpan memancing terutamanya bagi memikat ikat baung sungai.
Agak pelik juga ikan baung yang banyak dipancing menggunakan umpan tapa yang berbau busuk ini turut gemar memakan buah yang bersifat masam.
Pokok lakum merupakan sejenis tumbuhan menjalar yang mudah dijumpai di belukar di negara kita terutamanya kawasan tepi sungai.
Daunnya yang muda berwarna putih di bahagian bawahnya.Bahagian yang putih ini akan bertukar warna menjadi coklat keperangan setelah agak tua.
Daunnya mempunyai bahagian tepi yang bergerigis. Lakum merupakan antara tumbuhan liar yang mempunyai khasiat perubatan yang tinggi.
Bahagian yang digunakan untuk perubatan ialah daun dan ubinya. Lakum digunakan untuk rawatan wanita selepas bersalin.
Ia juga digunakan untuk mengubati bisul yang tidak mempunyai mata.Untuk rawatan selepas bersalin, beberapa helai daun lakum yang telah dikeringkan direbus, dan airnya yang telah suam diminum setiap hari.
Proses pengeringan daun lakum yang hendak digunakan dalam perubatan perlu dilakukan ditempat teduh dan bukannya secara terus kepada cahaya matahari.
Ubi lakum digunakan untuk merawat bisul dengan cara mengasah ubi tersebut pada buntut pasu dan campurkan dengan air dan disapu pada bahagian yang sakit dan dibiarkan kering.
Selain daripada khasiat perubatan, buah lakum yang berwarna hitam juga merupakan umpan pancing yang paling digemari oleh spesies ikan sungai terutamanya ikan baung.
Tips Menggunakan Umpan Buah Lakum
Pilih buah lakum yang masak ranum yang lazimnya berwarna ungu kehitaman.
Cucuk lima hingga sepuluh biji buah lakum pada mata kail dan perambut seperti sate.
Cuci tangan dengan air selepas menggunakan buah lakum kerana dikatakan getah atau air buah lakum ini boleh menyebabkan kegatalan.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...