Memancing merupakan aktiviti yang menyeronokkan kepada sesiapa saja. Tidak kiralah sama ada yang baru belajar atau sudah menjadi otai. Pancingan lombong, sungai, tasik dan laut semuanya memiliki keseronokan tersendiri.

 

Namun begitu masih ada pemancing yang tidak mengendahkan keselamatan semasa memancing akhirnya keseronokan bertukar menjadi tragedi. Antara perkara yang dianggap kecil semasa turun memancing tetapi amat penting sebenarnya ialah penggunaan jaket keselamatan.

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

 

Jaket keselamatan merupakan peralatan keselamatan yang paling penting ketika kita berada dalam air mahupun ketika melakukan aktiviti air. Untuk mengelakkan risiko berlakunya perkara yang tidak diingini, maka penggunaan jaket keselamatan wajar diwajibkan!

 

Jaket keselamatan merupakan salah satu daripada bahan bantuan apungan atau disebut PFD (personal floatation devices). PFD ini terbahagi kepada beberapa kategori antaranya jaket keselamatan (life jacket), buoyancy AID (BA) dan pelampung (ring rescue).

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

IKLAN

 

Namun apa yang ingin difokuskan di sini ialah jaket keselamatan dan BA kerana ia amat penting kepada pemancing dan sentiasa melekat pada badan pemancing berbanding pelampung. Kedua-dua peralatan ini mempunyai fungsi yang sama.

 

Namun, secara penggunaan dan prestasinya adalah berbeza. Oleh itu sebagai pemancing perlu bijak memilih PFD ini sebelum keluar melakukan aktiviti air.

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

 

IKLAN

BA berbentuk seperti vest dan dilengkapi tali pinggang. BA kebiasaannya dihasilkan getah kalis air yang lembut. Ia akan membuatkan kita terapung secara menegak ketika berada dalam air. Perlu diberi perhatian, BA ini hanya boleh bertahan dalam jangka masa yang pendek mengikut kualiti buatannya seperti 48, 24, 12 jam atau kurang daripada itu.

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

 

Apabila foam telah dipenuhi air, ia tidak lagi bertindak sebagai bahan apungan dan akan terus tenggelam. Sebab itulah BA hanya sesuai untuk aktiviti air yang tidak melibatkan masa yang lama.

 

Life jacket pula membantu kita mengapungkan diri dalam jangka masa yang lama seperti terapung akibat kapal tenggelam, jatuh kapal terbang dan sebagainya. Bahan gas perlu diisi semula selepas digunakan dengan kos tertentu.

IKLAN

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

 

Jangka hayat ketahanan gas pula bergantung kepada saiz orang yang memakainya. Kebiasaannya ia akan berfungsi apabila berlaku hentakan atau tekanan yang kuat contohnya akibat terjatuh ke dalam air dan ia akan mengembang secara automatik.

 

Terdapat yang sejenis lagi hanya akan mengembang apabila ia dimasukkan angin melalui tiupan atau tarikan pada tali yang disediakan.

 

Panduan Memilih Jaket Keselamatan Yang Betul-Betul Selamat

 

Oleh itu, jangan sesekali mengambil mudah apabila anda turun memancing atau melakukan aktiviti air. Pastikan bot yang dinaiki mempunyai kemudahan PFD ini atau paling kita bawalah sendiri.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI