Ketutu atau haruan ketutu mempunyai mulut yang lebar dan tinggal di kawasan paya, kolam, sungai dan tasik. Dikenali sebagai ikan yang sangat pasif, spesies ini menggunakan teknik menyedut ketika memakan mangsanya yang lalu di hadapannya.

Di sini antara tip dan teknik yang mungkin boleh membantu anda yang berminat untuk memancing spesies ikan ini:

 

Panduan Lengkap Memancing Ikan Haruan Bodoh!!

 

Set pancing

Gunakan set pancing air tawar yang asas dengan kepanjangan rod yang sesuai, tali dan mata kail. Apa yang penting, anda mampu menjangkau spot yang dirasakan terdapatnya ikan ini dengan set pancing anda.

IKLAN

 

Umpan

Umpan yang paling sesuai ialah menggunakan cacing atau udang kecil kerana kedua-dua ini merupakan diet utama ikan ketutu. Gunakan umpan udang hidup untuk menarik perhatian itu atau pastikan cacing anda meliang-liuk pada mata kail.

 

IKLAN

Teknik

Ketutu biasanya hidup di kawasan air tenang atau di tempat yang terlindung dengan struktur pada kedalaman sekitar 1-3 meter.

Apa yang penting, pastikan umpan anda turun ke dasar kerana ketutu hidup di dasar air. Gunakan pelampung untuk lebih mudah melihat sama ada umpan telah diambil ketutu.

Jika pelampung tenggelam, biarkan beberapa saat sebelum menarik rod. Oleh kerana ikan ketutu sangat pasif, pastikan umpan anda diturunkan di spot yang dekat dengan ikan ini.

IKLAN

 

Umpan Tiruan

Jika anda berminat untuk memancingnya dengan teknik casting, pastikan anda menggunakan gewang yang boleh menyelam rapat ke dasar atau dalam radius kawasan persembunyiannya.

Penggunaan gewang softplastic paling berkesan untuk memerangkapnya. Pastikan gewang digayakan dengan perlahan dan betul-betul di hadapan mukanya.

 

Panduan Lengkap Memancing Ikan Haruan Bodoh!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI