Bandaraya Alor Setar yang berkedudukan di pinggir Selat Melaka dan dikelilingi sistem sungai seperti Sungai Kedah, Sungai Langgar, Sungai Tajar, dan Sungai Anak Bukit menjelaskan lagi pancingan air masin menjadi pilihan utama.

 

Apabila laut tidak mesra pemancing, kolam air masin akan menjadi galang ganti sebagai pengubat rindu. Maka tidak hairanlah banyak kolam pancing komersial air masin beroperasi di Alor Setar umpama `koq’ di dalam kolam. Dan salah satu daripada kolam-kolam tersebut adalah kolam Kuala Kedah Sport Fishing.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

 

Kolam Kuala Kedah Sport Fishing yang terletak di Kampung Keluncur, Mukim Kubang Rotan, Alor Star ini mula beroperasi pada Mac 2013 yang lalu oleh anak tempatan yang juga seorang kaki pancing tegar air masin.

 

Ir. Zainal Alam Hj Bakar, 58 tahun, memanfaatkan kawasan bakau bersebelahan dengan kuala Sungai Kedah ini dengan mengusahakan sebuah kolam memancing air masin bagi memenuhi minat penduduk setempat. Kolam berukuran 100 kaki X 50 kaki mendapat bekalan air masin secara terus dari kuala sungai bersebelahan kolam.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

Jom ngeteh di www.facebook.com/umpania101

 

IKLAN

Seminggu sekali, penggantian air kolam akan dilakukan dengan mengepam keluar air kolam ke sungai ketika air sungai surut dan menyedut kembali air sungai ke kolam ketika air pasang.

 

Kolam berkedalaman 11 kaki dan menampung air sehingga 8 kaki dalam ini menempatkan ikan-ikan yang diternak di dalam sangkar khususnya dari Sungai Merbok dan ikan-ikan laut lepas.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

 

Jika tiada permasalahan stok dengan pembekal, pemancing akan berpeluang memancing siakap, siakap merah, bawal angsa, kerapu, jenahak, merah, aruan tasik serta gerepoh pada satu masa. Dengan kebanyakan ikan diperolehi daripada pembekal sangkar ternakan dan laut lepas, ia menjanjikan ikan-ikan di kolam Kuala Kedah Sport Fishing bukan saja seronok ditentang malah turut lazat untuk dijadikan juadah.

 

Beroperasi dari 9 pagi hingga 1 pagi setiap hari, dengan yuran memancing RM 50 bagi tempoh 4 jam pertama, RM 10 per jam untuk tempoh berikutnya, pemancing boleh membawa balik ikan yang berjaya dipancing dan dibenarkan untuk menyambung waktu memancing bila-bila masa saja jika gagal menghabiskan tempoh memancing untuk 4 jam pertama.

IKLAN

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

Jom ngeteh di www.facebook.com/umpania101

 

Ia merupakan satu keistimewaan berbanding kolam-kolam pancing air masin lainnya yang tidak membenarkan pemancing menyambung pancingan pada waktu-waktu lain sekiranya gagal menghabiskan tempoh memancing 4 jam pertama.

 

Selain dari kelebihan itu, kolam Kuala Kedah Sport Fishing turut mengadakan sistem ranking dan sistem pecah jackpot tanpa mengutip wang daripada pemancing. Dalam erti kata lainnya, sistem pertandingan yang disediakan adalah bebas dari unsur-unsur perjudian. Bahkan pihak kolam turut memberi bonus berupa 4 jam memancing percuma bagi pemancing yang telah 10 kali memancing.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

IKLAN

 

Ikan-ikan yang dilepaskan lazimnya bersaiz yang hampir sama. Purata siakap bersaiz hingga 4 kg seekor, jenahak dari 1.5kg hingga 3kg. Siakap merah 1.5 hingga 2kg. Merah juga sekitar saiz 1.5 kg hingga 2 kg. Sementara kerapu pula, jika dibekalkan saiz-saiz kasar sehingga 10 kg, ia akan dijadikan ikan target pertandingan pecah jackpot.

 

Dan semua ikan-ikan ini boleh dipancing dengan menggunakan umpan udang hidup yang dibekalkan dengan harga serendah 70 sen seekor atau umpan ikan mati. Umpan anak ikan hidup sama sekali tidak dibenarkan penggunaannya di kolam ini.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

Jom ngeteh di www.facebook.com/umpania101

 

Kolam Kuala Kedah Sport Fishing ini juga dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas sebagaimana kolam lainnya. Dan sejurus team Majalah Umpan mengunjungi kolam ini, ia akan ditutup bagi tempoh 2 minggu bagi proses penyelenggaraan.

 

Khususnya bagi penyusunan semula ‘koq’ atau kolong di dasar kolam bagi kejadian ikan berkumpul pada sesuatu tempat sahaja dan menguntungkan beberapa pihak pemancing sahaja.

 

Ngolam Retro – Kuala Kedah Sportfishing

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI