OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apabila ada rakan mengajak ke Kuala Trong untuk mengilat siakap liar, tanpa berfikir lebih mendalam saya terus menyatakan persetujuan. Walaupun nama Kuala Trong sebagai padang pancing tidak lagi segah dahulu, namun sistem sungai yang melingkari hutan kayu bakaunya masih lagi berpenghuni. Siakap, siakap merah atau setidak-tidaknya populasi ikan bulan masih lagi berkembang biak dengan sempurna.

Sejurus tiba dan sebelum mencari tempat penginapan, kami berdua bertemu dahulu dengan boatman atau tekong yang akan membawa kami mengilat keesokan harinya. Berita daripada tekong berkenaan aktiviti memancing selama dua hari termasuklah pada hari itu amat positif.

Banyak spesimen siakap atau kakap putih skala berat sehingga 9 kg berjaya didaratkan. Beliau amat positif rezeki dan cuaca akan berpihak kepada kami. Namun malam itu bumi Kuala Trong dibasahi hujan setelah hampir seminggu panas terik.

Mengepung Siakap Kuala Trong

Ketibaan kami di jeti Kuala Trong keesokan paginya disambut oleh hujan lebat juga. Hampir satu jam juga kami pasrah menunggu sehingga hujan reda. Setelah hujan reda, tekong segera membawa kami ke sebuah muka kuala sungai kecil yang sebelum ini merupakan spot utama kami memburu siakap.

IKLAN

Berikutan airnya yang agak keruh dan sementara menanti air yang keruh itu ditolak ke hulu oleh air pasang, kami ke spot lain dahulu namun tiada sebarang hasil diperoleh.

Sejam kemudian kami kembali semula ke spot tersebut namun spot tersebut terlebih dahulu dilabuh oleh sampan fiber dan pemancing lain. Dalam pada itu sempat juga kami menyaksikan salah seorang pemancing di sampan tersebut bertarung dengan siakap dan serta menghulurkan bantuan mendaratkan hasil tangkapannya.

Mengepung Siakap Kuala Trong

IKLAN

 

Mungkin dek bantuan ikhlas yang kami berikan, setelah berlabuh tidak jauh dari spot utama itu, saya berjaya pula mendaratkan seekor siakap merah saiz hidangan.

Setelah berteduh beberapa ketika tatkala matahari terpacak di atas kepala, kami bersama dua buah sampan fiber lagi menyambung kembali aktiviti mengilat. Kembali ke spot yang sama, gewang rattlin yang saya gunakan disambar sesuatu.

IKLAN

Walaupun saiznya sekitar satu kilogram saja ia cukup bermakna kepada saya. Apatah lagi itulah siakap tunggal yang kami peroleh dan orang kedua yang berjaya mendaratkan siakap pada trip hari tersebut.

Mengepung Siakap Kuala Trong

Walaupun hasil trip agak kurang memberangsangkan, ditambah pula dengan faktor cuaca yang kurang cantik, sedikit sebanyak ia membuktikan Kuala Trong masih lagi mampu dan berupaya menjadi padang pancing untuk kaki-kaki mengilat memburu spesies raja muara.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI