One Fathom Bank (Rumah Api One Fathom Bank atau Rumah Api Permatang Sedepa) merujuk kepada dua rumah api laut lepas Selat Malaka, atau lebih tepat lagi di luar pantai perairan Negeri Selangor.

 

Stesen One Fathom Bank pada awalnya diselia oleh stesyen rumah api yang ditempatkan pada tahun 1852 sebelum rumah api cerucuk kekal dibangunkan pada tahun 1874; rumah api sejak itu telah diganti dua kali selama masa penyeliaannya, pada tahun 1907 dengan rumah api cerucuk tiang simen, dan pada tahun 1999 ketika rekaan moden yang lebih besar dibangunkan sejajar dengan rumah api 1907, menggantikan tugasan sebelumnya.

Rumah api ini sejak itu telah disebut sebagai One Fathom Bank `lama’ dan One Fathom Bank ‘baru’.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

Oleh kerana dibangunkan di laut, kedua-dua rumah api hanya dapat diakses dengan perahu. Sementara kedua-dua rumah api dibuka kepada awam, menara mereka tetap kekal sebagai kawasan larangan.

 

Pada pertengahan abad ke-19 seorang surveyor hidrografi, John Turnbull Thomson telah melaporkan bahawa One Fathom Bank adalah gugusan beting yang terletak di Selat Melaka, antara Pasir Utara dan Pasir Selatan, 30 kilometer di barat daya dari Delta Klang di Selangor.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

Pada tahun-tahun awalnya setelah kajian asal, beting tersebut selalu disebut sebagai 2 dan 1/2 Bank Fathom, dinamai demikian untuk beting pasirnya yang kelihatan ketika air surut dengan kedalaman air kurang dari dua setengah depa (4.6m).

 

IKLAN

Rumah api kedua tetap beroperasi sehingga selesainya pembinaan rumah api ketiga pada tahun 1999, yang didirikan sejajar dengan rumah api lama sekitar 500meter jauhnya dengan biaya RM18 juta untuk memberikan keselamatan yang lebih.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

Sementara rumah pertama yang usang, tidak lagi aktif dan tidak digunakan. Usaha telah dilakukan oleh Jabatan Laut dan agensi yang terbabit untuk mengembalikannya pada

 

tahun 2004 dan 2005 karena sejarah dan nilai arsitektur. Setelah tertubuhnya Port Swettenham (Port Klang) pada tahun 1893, kedua-dua rumah api juga bertindak sebagai penanda kepada kapal menyusur ke pelabuhan.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

IKLAN

Rumah Api Lama

 

Rumah Api One Fathom Bank `lama’ yang ada sekarang pada dasarnya adalah rumah api tiang pancang setinggi 27 meter.

 

Dibangunkan di atas susunan tumpukan yang melingkar, rumah api umumnya dirancang sebagai struktur oktagonal: Kedua-dua menara penjaga dua tingkat yang didirikan bagi menampung lentera, galeri, dan ruang pantau berbentuk segi lapan; menara yang mendukung lentera meruncing ke atas.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

Menara rumah api itu juga dicat dengan pita horizontal merah dan putih, yang sejak itu memudar dan diulang pengecatannya.

IKLAN

 

Rumah Api Baru

 

Rumah Api One Fathom Bank yang lebih baru dan dimodenisasi pada tahun 1999 dengan tujuan untuk menempatkan peralatan yang lebih baik, tetapi juga didirikan di kawasan sekitar.

 

Dengan ketinggian 43 meter, dan berisi lebih banyak ruang dan dermaga tambahan untuk menampung kapal laut yang lebih besar.

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

 

Rumah api yang terdiri dari menara logam berbentuk silinder bulat, yang juga dicat dengan garis horizontal merah dan putih, menjulang naik dari pusat tempat berlindung berbentuk kubah dan menopang lentera dan tiga galeri; kubah lebih menjulur dipasang pada platform melingkar yang didukung oleh tiang. Atapnya diperbuat daripada polycarbonate berkualiti tinggi dan saduran logam bermutu.

 

Lokasi: One Fathom Bank (Permatang Sedepa), off the coast of Selangor, Malaysia

Koordinat: 2°53′03″N 100°59′08″E, 2°53′03″N 100°59′08″E

 

Mengenal Sejarah Pembinaan Rumah Api Permatang Sedepa

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI