Taksonomi

Alam : Animalia

Filum : Chordata

Subfilum : Vertebrata

Superkelas : Osteichthyes

Kelas : Actinopterygii

Subkelas : Neopterygii

Infra kelas : Teleostei

Superorder : Acanthopterygii

Order : Perciformes

Suborder : Lebroidei

Family : Cichlidae

Genus : Oreochromis

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Ikan tilapia adalah nama umum sejenis ikan yang popular dari keluarga Cichlid dari puak biologi Tilapiine cichlid. Tilapia boleh ditemui di kawasan air tawar dan juga sedikit di kawasan air payau. Terdapat lebih dari 100 spesis ikan tilapia di seluruh dunia yang menduduki kawasan sungai, tasik, kolam dan kawasan takungan air. Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada bagi tumbuhan rumpair lembut dan detritus.

IKLAN

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di benua Afrika, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia. Di Malaysia ikan tilapia merupakan salah satu jenis ikan yang di ternak dan dijual secara komersil terutama dikawasan penternakan ikan dalam kolam ikan air tawar.

 

Daripada 8 Genus Ikan Tilapia hanya 3 Genus yang paling banyak diternak dan dikenali serta mempunyai nilai komersial iaitu Genus Oreochromis, Genus Sorotherodon dan Genus Tilapia.

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Genus Oreochromis sahaja mempunyai 30 spesis seperti Tilapia Hitam, Tilapia Biru, Tilapia Sirip Panjang, Tilapia Mozambique, Tilapia Nil, Tilapia Rufigi dan Tilapia Wami. Antara genus Tilapia Sarotherodon (lebih 10 spesies) adalah seperti Tilapia Mangga, Tilapia Senegal dan Tilapia Dagu Hitam. Genus Tilapia pula mempunyai lebih 40 spesis seperti Tilapia Berintik, Tilapia Zebra, Tilapia Dada Merah dan banyak jenis lagi.

 

IKLAN

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Ikan tilapia berasal dari negara Afrika dan diperkenalkan ke Indonesia sebelum ia mula berhijrah secara rasmi ke negara kita semenjak tahun 1940-an lagi sebagai sumber protein dan memacu ekononomi industri peternakan ikan. Ia kemudian terus berkembang biak memasuki negara-negara beriklim tropika dan keupayaan mendiami perairan air masih melebihi air tawar.

 

Ia mempunyai kadar tumbesaran yang cepat sehingga 1.16 gm/hari, mudah dan cepat membiak, berketahanan melawan penyakit, bijak menyesuaikan diri dengan persekitaran serta mempunyai nilai pasaran yang baik. Difahamkan terdapat sekurang-kurangnya 70 spesies tilapia yang direkodkan di nagara kita.

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Ternakan tilapia bermula dengan membawa masuk spesies Oreochromis mossambicus (Mozambique tilapia – tilapia hitam gelap), diikuti Oreochromis niloticus (Nile tilapia – tilapia hitam kehijauan). Sementara tilapia merah pula adalah hasil dari kacukan T. mosambicus betina dan T. niloticus jantan pada tahun 1970-an lalu yang diusahakan oleh para penyelidik.

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

IKLAN

 

Secara amnya,tilapia mempunyai bentuk badan yang lebar dan sisi badan yang mampat. Badannya diselaputi sisik cycloid yang agak sukar dicungkil. Sirip dorsal, pelvic dan anal mempunyai ruji kasar dan lembut, manakala sirip pectoral dan kaudal hanya mempunyai ruji yang lembut. Sirip kaudal berbentuk bulat.Ikan tilapia adalah spesies yang mempunyai mulut pertengahan (terminal), sesuai dengan tabiat pemakanan ika ini iaitu dalam kumpulan omnivor.

 

Secara amnya juga, terdapat hampir 80 spesies tilapia yang telah dikenal pasti spesiesnya. Daripada jumlah tersebut, 10 spesies telah diternak secara komersial sebagai sumber makanan (Schoenen, 1982; Pullin, 1983). Antaranya ialah seperti berikut:

 

Mengenal Keluarga Besar Ikan Tilapia

 

Oreochromis niloticus

Oreochromis mossambicus

Oreochromis aureus

Oreochromis urolepis-hornorum

Oreochromis andersoni

Oreochromis macrochir

Oreochromis spilurus

Tilapia zilli

Tilapia rendalli

Sarotherodon galilaeus

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI