Ikan apa ni? Cermin! Ikan apa tu? Cermin! Yang tu? Cermin! Kebanyakan ikan dalam keluarga ikan jack ini memang hampir sama cuma tak serupa je.

Spesies ikan jacks, scads, trevallies, queenfishes, runners, amberjacks, pampanos dan beberapa spesies lagi adalah ikan dalam ahli keluarga Carangidae.

 

Keluarga besar Carangidae ini terbentuk daripada empat subfamily, Caranginae terdiri daripada campuran 20 genus dan 104 spesies seperti pompanos, trevallies, scads dan lain-lain.

Subfamily Naucratinae terdiri daripada 5 genus dan 13 spesies juga dengan banyak campuran. Trachinotinae terdiri daripada 2 genus dan 21 spesies kebanyakannya pompanos.

Scomberoidinae terdiri daripada 3 genus dan 10 spesies queenfishes. Sementara di Malaysia pula terdapat 19 genus Carangidae  dan kira-kira 61 spesies.

 

Kenali Saudara Mara Ikan Cermin

 

Ahli keluarga (Carangidae) terdiri daripada pelbagai spesis ikan bentuk badan yang sangat berubah-ubah.

Carangidae dibezakan dari semua keluarga lain yang hampir serupa dengan memiliki dua duri sirip anal pertama terpisah dari yang lain sirip.

Duri sirip ini kadang kala sebahagiannya atau sepenuhnya tertanam di kalangan spesies matang beberapa genus. Kebanyakan spesies mempunyai sisik berduri sepanjang garisan lateral.

 

Carangidae ialah ikan laut yang ditemui di Atlantik, Hindi dan lautan Pasifik. habitat dan tingkah laku mereka adalah sangat berubah-ubah.

IKLAN

Kebanyakan mereka adalah spesies berkumpulan. Kebanyakan spesies pemangsa adalah perenang pantas ketika memburu sama ada di permukaan atau berhampiran permukaan laut.

 

Kenali Saudara Mara Ikan Cermin

 

Sebagaimana gerepoh, cupak, sagai atau ebek, ikan cermin juga tergolong dalam genus Caranginae dengan nama biasa barcheek trevally (juga dikenali sebagai barcheek kingfish itu, Shortridge trevally dan oblique-banded trevally) dengan nama saintifik Carangoides plagiotaenia, adalah spesies ikan laut sederhana besar daripada keluarga jack.

 

Spesies selar ini bertaburan di seluruh perairan tropika rantau Pasifik Indo-barat, dari Afrika Selatan di barat ke Jepun, Australia dan beberapa pulau-pulau Pasifik tengah kecil di timur.

 

Spesies yang mendiami perairan pantai dan luar pesisir, di sepanjang lereng lagun dan terumbu mendalam pelantar benua, di mana ia merupakan pemangsa kepada ikan kecil dan krustasea.

IKLAN

 

Kenali Saudara Mara Ikan Cermin

 

Ia adalah ikan yang sederhana besar, berkembang dengan panjang maksimum yang dicatatkan 50 cm, dan dapat dibezakan daripada spesies yang sama dengan rahang bawah agak menonjol dan coreng gelap di operkulum itu.

 

Bentuk umum adalah sama dengan spesies yang lain, yang mempunyai badan bujur mampat, dengan punggung dan berkenaan profil abdomen sama cembung, walaupun dalam spesimen besar, profil punggung kepala adalah hampir lurus.

 

Badan ikan cermin adalah warna perak, yang lebih kelabu di bahagian atas dan menjadi pucat pada bahagian bawah, dengan enam atau tujuh coreng atau tompok agak hitam serong kadang-kadang hadir di atas garis lateral.

 

IKLAN

Spesimen cermin dewasa besar kadang-kadang mempunyai tompok kuning kecil yang bertaburan di sisi badan mereka.

 

Kenali Saudara Mara Ikan Cermin

 

TAKSONOMI

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Suborder: Percoidei

Superfamily: Percoidea

Family:  Carangidae

Genus: Carangoides

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI