Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Latidae

Genus: Lates

Species: L. calcarifer

Binomial name: Lates calcarifer

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

 

Ikan siakap atau turut dikenali dengan panggilan kakap putih merupakan ikan muara yang berupaya hidup di air masin mahupun air tawar. Ikan yang turut popular dengan nama globalnya barramundi amat terkenal di Australia. Malah, perkataan barramundi merupakan kata pinjaman dari sejenis bahasa di Queensland yang bermaksud ‘ikan sungai sisik besar’. Barramundi juga sebenarnya merujuk kepada ikan saratoga dalam bahasanya.

 

Lates calcarifer merupakan nama saintifik atau nama Latin bagi spesies ini. Spesies ini merupakan ikan katadromous dalam keluarga Latidae.

IKLAN

 

Taburan spesies ini agak meluas terutamanya di kawasan perairan Indo-West Pacific. Taburan ikan siakap boleh ditemui di pinggir timur Teluk Gulf sehingga ke China, Taiwan, selatan Jepun, selatan Papua New Guinea dan selatan Australia.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

 

Selain itu, kawasan perairan Asia Tenggara juga merupakan kawasan taburan spesies ini. Di Malaysia, tidak sukar untuk menemui spesies ini kerana Malaysia dikelilingi oleh perairan yang panjang.

 

Tidak hairanlah, kaki pancing di Malaysia cukup sinonim dengan spesies ikan ini. Antara kawasan yang sering menjadi tumpuan peminat siakap tertumpu pada bahagian muara dan tempat pertemuan laut dan sungai.

 

Ikan siakap merupakan spesies ikan yang mempunyai toleransi salitini yang sangat tinggi. Toleransi saliniti ini membawa maksud kepada daya toleran spesies ini terhadap sifat saliniti air atau kemasinan air.

IKLAN

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

 

Jadi, ikan siakap mampu hidup dalam keadaan air masin atau air tawar. Toleransi saliniti yang tinggi memberikan kelebihan kepada spesies siakap dalam memilih habitatnya.

 

Ikan siakap mempunyai bentuk badan yang memanjang dengan mulut condong yang besar. Bahagian rahang atas spesies ini memanjang sehingga ke bahagian belakang mata. Bahagian pipi atau operkulumnya mempunyai duri kecil yang mampu melukakan. Sementara itu, sisiknya pula dalam kategori ctenoid.

 

Kepalanya pula melengkung ke bawah. Selain itu, ikan siakap mempunyai sisik yang agak besar. Sisik pada badannya berwarna perak di mana mungkin boleh menjadi semakin cerah atau semakin gelap mengikut keadaan persekitaran habitatnya.

 

IKLAN

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

 

Barramundi merupakan spesies ikan demersal yang biasanya tertumpu di kawasan muara, lagun dan sungai. Spesies ini boleh hidup dalam keadaan air yang jernih sehingga kepada keruh dalam lingkungan suhu air 26°C-30°C.

 

Siakap juga merupakan spesies ikan katadromous iaitu bersifat migrasi dari kawasan air masin ke air payau untuk melepaskan telurnya. Siakap menjadikan moluska, krustasea dan ikan kecil termasuk spesiesnya sendiri sebagai diet makanannya.

 

Jadi ikan siakap boleh dikategorikan sebagai pemangsa yang bersifat karnivor. Ketika bermula musim monsun, siakap jantan akan masuk ke muara untuk mencari pasangannya untuk pembiakan. Ketika ini ikan siakap betina mampu menghasilkan sehingga beberapa juta telur untuk dilepaskan.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

 

Siakap juga merupakan spesies ikan yang bersifat hermaphroditic di mana mampu untuk bertukar jantina ketika musim mengawan.

 

Kebanyakan spesimen siakap dewasa yang ditemui merupakan spesimen betina. Selepas melepaskan telurnya, induk siakap tidak akan menjaga telur atau anak yang akan menetas.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Kayangan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI