Sebut saja pasal alu-alu ramai pemancing terbayangkan barisan gigi yang kerap memotong perambut pancing.

Kebiasaannya ia mempunyai dua taring yang lebih panjang di hadapan dan diikuti lapisan gigi condong di antara satu sama lain hingga ke hujung bahagian mulutnya.

baca juga tip trolling barracuda

 

Setengahnya mempunyai belang yang pudar di badan dan hampir tidak kelihatan apabila ia mati.

Kebanyakannya memiliki warna badan keperakan dan tirus dibahagian hadapan, membulat di tengah dan leper hingga ke belakang.

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

 

Ekor lebar bercabang menilai kelajuan ikan ini berenang. Sirip dorsal pertama dan sirip dorsal kedua kecil dan tidak bersambung dan berjauhan. Sama seperti sirip anal dan pelvik.

 

Habitat Dan Sifat

 

Sebagai predator, ia biasanya bergerak secara berkumpulan. Satu kumpulan spesies bergigi tajam ini berjumlah sehingga beribu ekor.

Ikan yang bersaiz besar dalam kumpulan yang banyak tidak gentar kepada mangsa yang lebih besar darinya.

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

 

IKLAN

Ia mampu menyerang ikan mersuji atau jerung dalam satu serangan berkumpulan. Tenuk umpamanya menyerang manusia dan kebanyakan serangan ke atas manusia yang terjadi biasanya jerung dipersalahkan.

 

Sesetengah alu-alu bergerak dalam kumpulan yang kecil dan pernah didapati merayau sehinga berbatu dari kuala sungai air masin.

 

Alu-Alu amat aktif pada waktu lewat petang membawa kepada dinihari dan paling aktif di waktu malam memburu mangsa yang lebih terdiri dari anak-anak ikan.

Pada siang hari ia gemar mendiami satu-satu kawasan setempat dan berdekatan. Ia akan menyerang mangsa yang lalu di kawasannya sahaja.

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

 

Seperti contoh ia menyambar gewang di permukaan air siang hari. Sebab itu jika nampak ia satu kawasan di siang hari, malam ia pasti lesap keluar mencari makanan.

Sesetengah kajian juga menyebut ikan bergigi yang tak perlu diasah ini menyerang mangsa tidak kira besar atau tidak hanya untuk keseronokan dan hiburan sesama mereka.

 

IKLAN

Ini juga sebagai latihan untuk menguji kecekapan dan kepantasan memburu mangsa di waktu lapar serta untuk mengesahkan gigi yang dah tajam agar senang memotong mangsa termasuklah perambut tangsi pemancing.

baca juga spesies-spesies barracuda

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

 

Di pantai timur hampir kebanyakan tekong atau nelayan dan pemancing tradisional mengelaskan spesies ini mengikut saiz yang di dapati.

Terdapat 5 jenis spesimen jenis Sphyraena yang mendominasi keluarga ikan Sphyraedinae iaitu Barracuda, Forsteri, Obtusata, Putnamiae dan Jello.

 

Perbezaan ketara di antara jenis alu-alu di atas ialah rupa bentuk muncung di mulut serta sisik. Jenis yang besar mempunyai mulut lurus ke bawah manakala yang kecil kelihatan mendongak ke atas.

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

IKLAN

 

Tenuk dan alu-alu ekor hitam dan kuning mempunyai sisik kasar dan sebaliknya untuk dua jenis kacang dan anak seer yang bersisik halus dan lembut.

Tenuk juga dilaporkan membesar hingga menjangkau 4meter dan saiz sebegini jarang terdapat di perairan negara kita.

 

Keluarga: Sphyraedinae

Nama Lain: Kekacang, Kacang-Kacang, titil, pengaluan, Tenuk

Ciri Fizikal: Badan berbentuk selinder bulat memanjang dan leper di bahagian ekor. Mulut tirus dan di barisi gigi tajam yang kuat.

Diet: Ikan, sotong, udang.

Habitat: Kawasan persisiran pantai dan luar pantai berkarang, kuala sungai dan pulau.

Taburan: Semenanjung, Sabah dan Serawak. Laut China Selatan hingga selatan laut Pasifik.

baca juga 11 spesies sasaran muara

 

Profil ringkas ikan alu-alu!!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI