Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Carangiformes

Family: Coryphaenidae

Genus: Coryphaena

Species: C. hippurus

Binomial name: Coryphaena hippurus (Linnaeus, 1758)

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

IKLAN

 

Nama globalnya ada pelbagai dari mahi-mahi, dorado atau dolphin. Namun di negara kita, ia lebih dikenali sebagai ikan belitong atau belitung. Ikan dengan nama saintifik Coryphaena hippurus merupakan ikan air masin daripada keluarga Coryphaenidae. Ikan ini boleh ditemui di perairan luar pantai atau laut terbuka di kawasan tropika, subtropika dan bersuhu sederhana di serata dunia.

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

 

Ikan belitong mempunyai badan yang nipis namun padat, panjang dan lebar terutama pada bahagian kepalanya. Ia mempunyai sirip dorsal yang memanjang daripada bahagian kepalanya sehingga mencecah hampir ke ekornya.

 

Sementara ikan belitong jantan mempunyai bonggolan yang ketara pada bahagian kepalanya. Lazimya saiz kepalanya juga besar sementara ikan belitong betina pula mempunyai bentuk kepala yang lebih membulat.

IKLAN

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

 

Ikan ini sangat senang untuk dikenal pasti meski dari jauh kerana warna badannya yang sangat menonjol dan lain daripada yang lain. Ia mempunyai warna badan yang terang berwarna neon kebiruan, hijau dan kuning. Ia selalunya akan berlegar berhampiran permukaan dalam kelompok yang besar atau kecil, terutama berhampiran dengan objek-objek terapung seperti kayu-kayan, rumpai dan lain-lain.

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

 

IKLAN

Ikan belitong dikatakan sebagai ikan yang paling cepat membesar di dunia. Ia boleh membesar sehingga lebih 20 kg dalam masa beberapa sahaja. Walau bagaimanapun saiz ini sangat jarang ditemui, dengan berat kebiasaannya adalah 10kg ke bawah. Tumbesarannya yang sangat cepat ini dikaitkan dengan jangka hayatnya yang pendek, iaitu sekadar kira-kira lima tahun.

 

Meskipun begitu mengikut rekod dunia yang dicatatkan oleh persatuan IGFA, ikan belitong seberat 39.5kg atau 87lb telah berjaya ditangkap di Lautan Pasifik berdekatan Costa Rica pada tahun 1976.

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

 

Sesuai dengan nama lainnya iaitu mahi-mahi, yang bermaksud ‘sangat kuat’ dalam Bahasa Hawaii, ikan belitong merupakan ikan pelagik yang sangat agresif terutama ketika menyambar mangsanya. Tidak kiralah belitong yang bersaiz besar atau kecil, ikan ini akan terus melompat-lompat apabila terkena pancing yang dihulur dalam usahanya untuk melepaskan diri, memberikan pertarungan yang hebat kepada pemancing.

 

Kenali Spesies Game Fish Bijak Menari

 

Selain itu ikan belitong mempunyai daya renangan pantas yang sangat tinggi. Kepantasan pecutannya boleh mencecah sehingga kelajuan 50 knot yang bersamaan dengan 92.6 kmsj atau 57.5 bsj. Oleh yang demikian, tidak hairanlah ikan belitong dianggap sebagai game fish ideal yang menjadi buruan ramai kaki pancing rekreasi dan ditempatkan pada tangga ke-6 di antara 100 jenis game fish teratas di dunia.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI