PANCINGAN BOTTOM.

Dalam kunjungan penulis ke sini juga, terdapat ramai kaki bottom yang memancing pada sebelah petang. Cuma pada sebelah pagi agak kurang, mungkin disebabkan faktor bekerja atau hanya lebih ramai pada hujung minggu.

 

Spot yang sering menjadi pilihan adalah water pump & cooling pump, ini kerana di bahagian ini adalah tempat yang paling dalam dan terdapat banyak makanan seperti anak udang, obor-obor, anak ketam sekali gus ia menjadi tumpuan ikan-ikan pemangsa.

 

Umpan yang terbaik untuk pancingan dasar adalah udang hidup, hirisan isi ikan dan juga belanak. Biasanya umpan seperti belanak boleh diperolehi dengan menjalanya di tebing kolam tadahan ini.

 

 

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Saya berpeluang melihat sendiri seekor ikan tirusan berjaya diperolehi menggunakan umpan udang hidup oleh seorang kaki pancing remaja. Setelah bersusah payah cuba menaikkannya (ekoran tebing konkrit tinggi), akhirnya ikan yang anggaran beratnya 8kg berjaya dinaikkan.

 

Ikan tirusan atau disebut ‘berb’ oleh masyarakat Melanau di sana tergolong dalam spesies yang semakin sukar ditemui. Kewujudannya di kolam tadahan MPG ini merupakan petanda baik, bahawa MPG sebenarnya telah menjadi habitat baru buat ikan-ikan yang sebelum ini mendiami persekitaran liar.

IKLAN

 

Menurut Lai Malie lagi, spot water pump & cooling pump memang menjadi tumpuan kaki-kaki bottom. Ada juga yang mencuba nasib memancing waktu malam, tetapi atas faktor keselamatan, waktu malam amat jarang tempat ini dikunjungi.

 

“Pernah seorang kaki pancing berjaya menaikkan pari seberat 6 kg selain ada juga berita yang didengari ikan pari yang tidak berjaya dinaikkan dengan set berat,” katanya.

 

PANCINGAN BOT

Set pancing sederhana fast dan medium fast action, sudah cukup memadai untuk casting di sini dan kesesuaian joran pula adalah 6`5 – 7 kaki.

Gewang yang sesuai untuk casting sama ada secara landbase ataupun bot adalah jenis floating, minnow, rattlin dan juga boleh mencuba gewang selaman dalam. Cuma untuk casting di sini, teknik karauan gewang terutamanya triple hook perlulah di karau perlahan bagi mengelakkan kes mata tersangkut batu.

 

IKLAN

Apa yang dapat saya perhatikan, gewang berwarna terang, lebih cepat mendapat sambaran berbanding gewang berwarna natural. Ini disebabkan faktor air yang berwarna coklat kehitaman menyebabkan ikan mudah tertarik dengan warna-warna terang.

 

 

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Memang benar kata Lai Malie, mata pula haruslah sentiasa tajam, apabila telah berada di gigi air, cuba perhatikan riak permukaan air. Jika terdapat olakan air dan juga terlibat kelibat anak belanak berenang secara tiba-tiba, cepat-cepatlah lontarkan gewang setepat yang mungkin.

 

Jika sudah rezeki, pasti siakap merah atau siakap putih menjadi rezeki anda. Lontaran gewang ke bahagian pesisir tebing juga mampu membuahkan hasil selain cuba casting berdekatan kayu yang hanyut. Ini kerana, ada anak-anak ikan yang menjadikan kayu timbul tersebut sebagai tempat ia bergantung dan pemangsa akan menjadi anak ikan sebagai dietnya.

 

IKLAN

Terdapat juga beberapa buah bot nelayan yang tinggal berhampiran MPG ini memakir di kolam tadahan ini sebagai tempat simpanan bot mereka terutama jika laut bergelora. Bot-bot ini boleh ditempah awal jika berhasrat untuk memancing di spot Batu Hampar dan culvert. Selain itu boleh juga casting dan trolling berdekatan pintu air masuk semasa air pasang besar. Sewanya juga amat berpatutan.

 

POTENSI KUALA SUNGAI BEDENGAN

Sebenarnya, terdapat satu lagi spot berdekatan yang boleh dicuba selain MPG, iaitu Kuala Sungai Bedengan, iaitu punca air bagi kolam tadahan MPG ini. Ia terletak kira-kira 3-4 kilometer di hadapan jalan besar MPG menuju ke arah Pekan Balingian.

 

Di kuala ini, Lai Malie dan juga rakan-rakannya telah banyak mencipta rekod berjaya menaikkan siakap merah. Saiznya juga boleh tahan dan ada yang bersaiz hingga 4 kg.

Namun dua kali kunjungan saya ke sana, tidak berjaya menaikkan seekor ikan pun. Pertama di sebabkan faktor air pasang mati, akibat terlewat tiba dan yang keduanya air terlalu surut dengan cepat. Mungkin bukan rezeki saya untuk mendapat lesen di Kuala Sungai Bedengan ini lagi.

 

 

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Cuma saya berjaya memperoleh lesen seekor siakap putih di MPG dalam anggaran 3 kg. Sekalung penghargaan buat rakan-rakan Mukah Anglers Group dan Matu Daro Fishing yang melayan baik kunjungan saya. Ada kesempatan saya pasti kembali lagi ke sini.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI