Ramai pemancing mengeluh kerana mahalnya reel baitcasting (BC) lalu memutuskan untuk membeli BC yang murah. Sama ada dalam dunia nyata mahupun dunia maya, banyak cerita perihal menyesalnya mereka membeli BC murah.

 

Ia lebih baik membeli BC secondhand yang masih baik kondisinya berbanding membeli BC murahan yang baru  bagus ketimbang beli baru tapi tidak jelas kualitasnya.

 

Tak seronok pakai

Percaya atau tidak, pada dasarnya reel BC memang bukan reel murahan kena tetap memiliki design khusus. Tetapi banyak part yang diperbuat daripada material yang kurang berkualiti. Ia tidak menghasilkan prestasi dan kurang selesa dipakai. Yang jelas sangat terasa adalah kelembutan lontaran dan proses mengayuh. Selain itu, ia mudah kusut dan lontaran tidak lancar.

 

Masalah Problem Guna Baitcasting Reel Bajet

 

IKLAN

Cepat Rosak

Disebabkan materialnya tidak berkualiti, antara part yang paling cepat rosak adalah gear dan rotor. Selain menimbulkan masalah yang telah dijelaskan, bearingnya juga mudah haus dan atau pecah. Lebih parah bila dah rosak, nak dapatkan sparepart pun susah.

 

Masalah Problem Guna Baitcasting Reel Bajet

 

Lagi Parah Kalau Malas Servis

IKLAN

Kerana harganya murah, kita cenderung tidak begitu memperhatikan soal selenggara sehingga reel kelihatan semakin buruk dan seolah-olah tidak boleh digunakan lagi. Berbeza keadaannya jika kita memiliki reel yang mahal dan bagus, maka kecenderungan untuk selenggaranya pasti ada.

 

Tiada prestij

Idealnya, set baitcasting adalah set memancing yang agak berprestij. Tapi jika kita menggunakan alat murahan, secara harfiahnya ia tidak begitu kelihatan berprestij. Secara tidak langsung kita tidak akan dipandang sebagai pemancing yang tidak berwibawa.

 

Masalah Problem Guna Baitcasting Reel Bajet

IKLAN

 

Teknologi cap ayam

Teknologi terbaru tidak mungkin diguna pakai dalam pembikinan baitcaster murahan. Mana mungkin untuk mencipta rekod tangkapan sekiranya jika reel sering berhadapan dengan pelbagai masalah.

 

Masalah Problem Guna Baitcasting Reel Bajet

 

Itu merupakan beberapa yang perlu dipahami perihal risiko membeli reel BC murah. Sudah ramai pemancing yang pernah pernah membeli set pancing begitu dan akhirnya menyesal.

 

Bila dah tak boleh pakai, terpaksa beli yang lain pula. Rosak lagi, beli. Sedangkan jika beli set BC yang berkualiti walaupun barang secondhand, ia jauh lebih murah.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI