Sebenarnya saya sendiri ada pendapat pro dan kontra dalam perkara ini. Namun saudara boleh nilai sendiri sama ada ingin menukar atau mengekalkan mata kail dan split ring tersebut.

Namun saya lebih beranggapan tidak perlulah saudara menukarkan mata tiga atau split ring tersebut kecuali peralatan tersebut terdapat masalah seperti berkarat atau sebagainya.

Banyak orang berpendapat bahawa mata kail akan lurus sekiranya dibaham ikan monster seperti toman, kelah atau sebarau. Saya sendiri pernah mengalami di mana mata kail saya diluruskan ikan tetapi ini hanya terjadi 1 kali dalam 100 kali. Itu pun n disebabkan kesalahan sendiri di mana drag setting saya terlalu keras.

IKLAN

Kesemua gewang yang berjenama telah bertungkus lumus membuat kajian pada mata kail yang bersesuaian untuk digunakan. Mata kail akan lurus apabila ia tersangkut pada kayu atau batu sebab ia tersangkut pada hujung matanya dan sekiranya ia tersangkut pada mulut ikan dan pegangan tekanan pada kail itu pada tengah lengkok kail ia tidak akan lurus.

Tentukan drag setting anda tidak terlalu keras dan saya percaya anda tidak perlu menghabiskan wang dengan menukarkan mata kail anda.

IKLAN

Sekiranya saudara ingin menukarnya, pastikan saiz dan berat mata kail tidak terlalu besar perbezaannya kerana ini akan mengganggu aksi pada gewang itu sendiri.

 

IKLAN

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI