IKLAN

 

SOALAN:

Perlukah saya menukar semua mata tiga dan split ring pada semua gewang yang dibeli, kerana saya diberitahu, ia tidak kuat terutama jika ingin memancing ikan toman, walaupun gewang tersebut berjenama?

 

JAWAPAN

IKLAN

Sebenarnya saya sendiri ada pendapat pro dan kontra dalam perkara ini. Namun saudara boleh nilai sendiri sama ada ingin menukar atau mengekalkan mata kail dan split ring tersebut.

Namun saya lebih beranggapan tidak perlulah saudara menukarkan mata tiga atau split ring tersebut kecuali peralatan tersebut terdapat masalah seperti berkarat atau sebagainya.

Banyak orang berpendapat bahawa mata kail akan lurus sekiranya dibaham ikan monster seperti toman, kelah atau sebarau. Saya sendiri pernah mengalami di mana mata kail saya diluruskan ikan tetapi ini hanya terjadi 1 kali dalam 100 kali. Itu pun n disebabkan kesalahan sendiri di mana drag setting saya terlalu keras.

IKLAN

Kesemua gewang yang berjenama telah bertungkus lumus membuat kajian pada mata kail yang bersesuaian untuk digunakan. Mata kail akan lurus apabila ia tersangkut pada kayu atau batu sebab ia tersangkut pada hujung matanya dan sekiranya ia tersangkut pada mulut ikan dan pegangan tekanan pada kail itu pada tengah lengkok kail ia tidak akan lurus.

Tentukan drag setting anda tidak terlalu keras dan saya percaya anda tidak perlu menghabiskan wang dengan menukarkan mata kail anda.

Sekiranya saudara ingin menukarnya, pastikan saiz dan berat mata kail tidak terlalu besar perbezaannya kerana ini akan mengganggu aksi pada gewang itu sendiri.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan