SOALAN:

Salam admin… saya ni ibarat macam budak baru nak besar. Banyak perlu diteroka dalam arena memancing ni. Soalan saya mengenai memancing haruan.

Bila ikan makan berdekatan, saya jadi gelabah nak sentap atau biarkan. Saya takut ikan tak lekat dan mata kail datang ke muka bila sentap. Apa yang perlu dibuat, admin?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Tahniah kerana berani dan tidak malu untuk bertanya. Ia adalah satu pembelajaran yang bagus untuk anda menaikkan ilmu dalam arena memancing ini.

Situasi yang anda alami sebenarnya dialami oleh ramai pemancing. Dan saya memahaminya dengan amat jelas situasi tersebut.

 

Dalam pancingan haruan terutamanya mengilat atau casting menggunakan umpan hidup (katak) dan gewang, situasi di mana haruan menyambar umpan ketika ia sudah hampir tiba ke pemancing adalah sesuatu yang lumrah.

IKLAN

 

Dalam soal ini, sedikit kesulitan sekiranya menggunakan umpan katak berbanding gewang. Jika menggunakan gewang, sentapan atau strike boleh dilakukan secara terus.

Sebaliknya jika menggunakan umpan katak, kejadian rabut atau tidak lekat sering berlaku.

IKLAN

 

Bagi mengatasi masalah ini, sebaiknya dibiarkan beberapa saat sebelum melakukan sentapan. Caranya ialah dengan memberi tali terlebih dahulu.

Bila mendapati ada pergerakan tali keluar dari kekili barulah melakukan sentapan. Dan bagi mengelakkan kejadian rabut dan mata kail terpelanting ke arah pemancing maka lakukan sentapan ke arah sisi badan.

 

Jika mata kail terpelanting sekalipun ia tidak akan mengenai mana-mana anggota badan pemancing.

Sebaiknya amalkan teknik strike ke arah sisi badan dalam apa juga keadaan sekali pun kerana ia adalah lebih selamat.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI