SOALAN:

Saya dapati rata-rata pemancing menggunakan baitcaster reel bila bermain teknik slow pitch jigging tetapi bila bermain teknik light jigging mereka akan menggunakan spinning reel.

Boleh tak baitcaster digunakan untuk light jigging?

 

JAWAPAN:

Saya bersetuju dengan anda bahawa hampir majoriti pemancing menggunakan overhead reel bila mengaplikasikan teknik slow pitch jigging.

Berbanding spinning reel, kegunaan overhead reel ini lebih pratikal dalam banyak aspek. Dan atas sebab yang sama juga kenapa lebih ramai pemancing menggunakan spinning reel berbanding baitcaster atau overhead reel.

IKLAN

 

Jadi, jawapan kepada soalan anda ialah boleh. Anda boleh menggunakan baitcaster atau overhead reel untuk teknik light jigging.

Sebenarnya bukan sedikit pemancing menggunakan overhead reel untuk light jigging. Secara peribadi, saya juga menggunakannya.

Sebaliknyat pula saya merasakan overhead reel ini lebih menyeronokan berbanding spinning reel.

 

IKLAN

Pertama, overhead reel lebih sensitif yang membolehkan sebarang ragutan ikan dapat dirasai walaupun ketika jig sedang turun ke dasar.

Malah untuk mencari overhead reel yang memiliki gear ratio tinggi lebih mudah berbanding spinning reel.

 

Kebanyakan pemancing lebih senang menggunakan spinning reel mungkin disebabkan beberapa perkara.

IKLAN

Pertamanya, dengan menggunakan spinning reel lebih mudah untuk memainkan aksi jerking atau twitching ketika melakukan karauan pantas.

Keduanya, spinning reel lebih mudah untuk melakukan cast pada sudut-sudut yang sukar.

 

Ketiga, penyeliaan selepas memancing menggunakan spinning reel lebih mudah berbanding overhead reel.

Dan dari aspek ekonomi pula, spinning reel ini boleh digunakan untuk teknik pancingan lain sama ada di perairan air masin atau pun air tawar.

Jadi, jika sudah ada kekili yang boleh dipelbagaikan kegunaannya, kenapa perlu beli overhead reel yang agak terbatas kegunaannya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI