Soalan:

 

Saya ada nak tanya. Boleh tak admin jelaskan sedikit perihal pasang surut air laut terutamanya kesan terhadap aktiviti memancing? Contohnya waktu bila yang lebih sesuai untuk memancing.

 

Jawapan:

 

Pasang surut merupakan bentuk gerakan air laut yang terjadi apabila terdapat pengaruh gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi. Perubahan arus ini dapat dilihat dengan jelas di perairan muara sungai dan di tepian pantai. Bila air laut bergerak menuju pasang maka terlihat gerakan arus laut yang masuk ke dalam sungai.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Waktu Terbaik Mancing Laut… Ketika Surut Atau Pasang?

 

Sebaliknya ketika air laut bergerak menuju surut, maka terlihat gerakan arus laut mengalir keluar dari arah sungai ke tengah laut. Cara untuk membacanya dengan menggunakan kalendar lunar atau kalendar Hijrah.

 

Arus pasang surut terbahagi kepada dua.

 

IKLAN

Pertama, pasang besar terjadi pada tanggal 1 (bulan baru) dan tanggal 15 (bulan mengambang penuh).

 

Pasang besar ialah peristiwa di mana air pasang naik dan surut tertinggi (surut habis). Kedudukan bumi-bulan-matahari berada pada satu satu garis sehingga kekuatan gaya tarik bulan dan matahari berkumpul menjadi satu menarik permukaan bumi. Permukaan bumi yang menghadap ke bulan mengalami pasang naik besar.

 

Bagi pemancing, 4 hari sebelum dan selepas bulan baru dan bulan penuh tidak begitu sesuai disebabkan arus laju.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Waktu Terbaik Mancing Laut… Ketika Surut Atau Pasang?

 

Kedua, pasang bani. Pasang bani ialah peristiwa terjadinya pasang naik dan pasang surut terendah (kecil). Pasang kecil ini terjadi pada tanggal 7 dan 21 kalendar Hijrah.

 

Pada kedua tanggal tersebut posisi matahari-bulan-bumi membentuk susut 90 darjah. Gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi berlawanan arah sehingga kekuatannya menjadi berkurang (saling melemahkan).

 

Bagi pemancing, 3 hari sebelum dan selepas air pasang amat bersesuaian memancing kerana arus tidak laju.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI