SOALAN:

Apabila membeli gewang, kebanyakannya sudah tersedia mata tiga. Soalan saya, bolehkah saya menukar mata tiga tersebut dengan mata tiga atau mata tunggal yang lain?

 

JAWAPAN: 

Secara mudah, untuk mengelakkan dari pelbagai kemusykilan, hampir keseluruhan gewang atau umpan tiruan yang terjual di pasaran sudah siap 100% untuk digunakan.

IKLAN

Ia umpama membeli kereta juga. Kereta tersebut sudah boleh dipandu. Namun jika kita ingin menukar tayar atau sport rim, ia terpulang kepada kita tanpa sebarang persoalan.

 

Begitu juga kalau kita ingin menukar mata tiga pada gewang tersebut dengan mata tiga atau mata tunggal lain. Ia tentu saja boleh dilakukan kerana ia bukanlah satu kesalahan.

IKLAN

Cuma, sebaiknya kita nilaikan dulu kualiti mata tiga asal gewang itu. Ini kerana kebanyakan gewang ternama (gewang-gewang mahal) lazimnya sudah tersedia mata tiga yang berkualiti.

 

Berkualiti ini bermaksud bukan saja ia cukup kuat tetapi juga stabil dari segi berat bagi membolehkan gewang tersebut beraksi dengan sempurna.

IKLAN

Kesimpulannya, jika ingin menukar mata gewang asal, pastikan ia diganti dengan mata tiga yang lebih baik dan tidak mengganggu aksi gewang.

 

Dari segi penukaran mata tiga asal kepada mata tunggal pula, ia sebenarnya lebih merujuk kepada lokasi di mana gewang tersebut bakal beraksi.

Sekiranya terdapat banyak rintangan seperti reba atau objek lain yang mudah sangkut, maka penggunaan mata tunggal lebih efisien.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI