Korang Tanya Umpan Jawab – Kenapa Ikan Black Bass Hanya Ada Sabah?

 

SOALAN:

Boleh tak admin jelaskan kenapa ikan black bass hanya terdapat di Sabah sahaja. Tidak terdapat di Sarawak apatah lagi di Semenanjung Malaysia. Letih la nak kena pergi ke Sabah semata-mata nak dapat lesen ikan black bass ni.

 

JAWAPAN:

IKLAN

Di Malaysia, ikan black bass atau Papuan black snapper (dipanggil tembaring, kanai di Sabah) memang terkenal di Sabah. Status spesies Lutjanus goldiei ini sebenarnya tergolong dalam kumpulan ikan snapper dan merupakan spesies endemik di Papua New Guinea serta spesies natif di Pulau Ryukyu, Jepun.

 

Spesies endemik (endemic) agak unik kerana hanya boleh ditemui di lokasi tertentu sahaja walaupun dalam perairan yang sama manakala spesies natif (native) bermaksud spesies asal sesebuah negara atau tempat tetapi masih boleh ditemui dalam banyak perairan.

 

IKLAN

Selain Papua New Guinea dan Jepun, hanya terdapat dua lagi negara yang direkodkan kehadiran spesies ini iaitu Indonesia (kebanyakannya di Borneo) dan Malaysia. Status kehadiran L. goldiei ini di Indonesia masih lagi status persoalan (questionable) manakala di Malaysia pula dengan status berkeliaran (stray).

 

Pengkaji cenderung mengatakan kanai di Indonesia kemungkinan merupakan spesies yang dibawa masuk (introduced) dan kehadiran spesies ini di Sabah kerana berkongsi jajaran perairan yang sama.

IKLAN

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Kenapa Ikan Black Bass Hanya Ada Sabah?

 

Jadi persoalan status pembiakan spesies kanai di Semenanjung Malaysia pada dasarnya memang tiada kecuali jika spesies ini dibawa masuk dan dilepaskan di perairan Semenanjung sebagai ‘introduced species’.

 

Mungkin juga, ribuan atau ratusan tahun dahulu, ikan ini berada di perairan Semenanjung, namun akhirnya tidak lagi ditemui, tanpa sebarang bukti atau kajian spesifik dapat dilakukan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI