IKLAN

 

Ikan air tawar yang bersisik memang banyak tulang. Tapi disebalik banyak tulang yang menyusahkan untuk dimakan, tersembunyi pelbagai khasiat kalau korang amalkan memakan ikan sebarau ni.

 

Proses Penyembuhan Luka

Apabila anda mengalami luka-luka kecil, cubalah makan ikan sebarau kerana ia membantu luka jadi cepat kering. Ini kerana dalam daging sebarau mengandung albumin (protein yang dihasilkan oleh hati) dalam kadar tinggi yang termasuk dalam salah satu jenis protein yang sangat penting dalam proses penyembuhan luka pada tubuh.

 

Meningkatkan daya tahan

Makanlah ikan sebarau secara kerap, dengan itu akan dapat membantu meningkatkan daya tahan  tubuh anda supaya tidak mudah diserang pelbagai penyakit akibat perubahan cuaca mahupun terlalu banyak aktiviti.

 

 

IKLAN

Membantu pembentukan otot

Kandungan protein pada ikan sebarau tergolong tinggi sehingga bila anda memakannya secara rutin, ia banyak membantu dalam proses pembentukan otot pada tubuh manusia. Oleh karena itu seringlah memakan ikan ini.

 

Proses pencernaan sempurna

Pengambilan ikan sebarau tidak akan mengakibatkan susah untuk buang air besar sebab dagingnya mudah dicerna, lancar serta mudah diserap oleh alat pencernaan manusia. Sehingga tidak akan mengakibatkan penyumbatan terutama dalam usus.

 

IKLAN

 

Memperbaiki gizi

Daging ikan kaya dengan vitamin serta mineral sehingga dapat memperbaiki gizi yang kerap ada pada negara kita ini. Maka dari itu cobalah rutin memakannya supaya keperluan gizi tubuh dapat ditampung dengan baik.

 

Meningkatkan kecerdasan otak

Memakan ikan sebarau setiap hari ternyata dapat meningkatkan kecerdasan otak karena didalamnya terdapat omega 3 yang membantu menutrisi otak sehingga operasinya lancar. Selain itu juga mampu meningkatkan daya ingatan anda.

 

Menjaga keseimbangan cairan dalam badan

Kandungan albumin pada ikan sebarau juga berkhasiat untuk menjaga keseimbangan cairan dalam tubuh. Jika kondisi kadar cairan tubuh berkurang, maka protein yang masuk akan pecah sehingga tak dapat berfungsi secara normal. Oleh karena itu anda perlu memakan ikan ini.

 

 

Menaikkan selera makan

Kalau sudah bosan dengan makanan harian anda, cubalah jadikan ikan sebarau sebagai menu anda. Ikan sebarau memiliki rasa yang lazat dan boleh dijadikan pelbagai hidangan. Tekstur daging yang sangat lembut dan lemak manis akan membantu meningkatkan selera makan anda.