Ikan baung memang sedap dimakan, ia enak dimasak lemak cili api, goreng berlada, tempoyak, kukus dan sebagainya. Memancingnya juga agak mudah, terutama dari segi peralatan dan umpan.

 

Baung lebih mudah dipancing pada waktu malam, di lokasi di mana airnya agak keruh (terutamanya selepas hujan), kawasan lubuk air yang mengalir dan umpan yang sesuai.

 

Anak ikan, umpan terbaik memikat baung bersaiz kasar, selain ia juga boleh dipancing menggunakan gewang selam dalam secara seretan dasar dan karau dengan perlahan.

 

Cara Buat Umpan `Rasuah’ Memikat Ikan Baung

 

Untuk memikat baung di air tenang (tidak berarus / mengalir perlahan), seperti di tasik ia agak sukar, melainkan perlu pujuk terlebih dahulu baung datang berkumpul. Caranya gunakan umpan busuk (umpan tapa) untuk memikatnya.

IKLAN

 

Cara-Caranya:

 

Sediakan sebalang umpan tapa, perca kain, tali, batu sungai, sarung tangan getah.

 

Kalau korang dah cukup tegar tak perlulah guna sarung tangan lagi

IKLAN

 

Cara Buat Umpan `Rasuah’ Memikat Ikan Baung

 

Buka dengan cermat penutup umpan tapa. Kalau korang tak tahan dengan bau umpan tapa, minta saja rakan korang yang buatkan. Ramai pemancing gagal bertahan kerana bau mencakop umpan tapa ni.

 

IKLAN

Ambil umpan tapa, masukkan ke dalam perca kain. Jika anda ada bawa lebih dari sebalang umpan tapa, bolehlah guna kesemuanya sekali. Kalau hanya ada sebalang, memadai guna setengah balang saja.

 

Letakkan seketul batu sungai yang sebagai pemberat (anggaran saiz yang mampu menenggelam umpan ke dasar), dan ikat kemas perca kain berkenaan. Seeloknya dilubangi sedikit perca kain agar aromanya lebih mudah meresap ke dalam air.

 

Cara Buat Umpan `Rasuah’ Memikat Ikan Baung

 

Jika bersampan, bawa umpan rasuah ke spot pilihan dan lepaskan ke dasar. Sebaiknya juga ikatkan tali panjang dan sambung pada botol air sebagai penanda. Jadi ia lebih memudahkan anda untuk melontar umpan nanti.

 

Jika tidak memiliki sampan, lontarkan saja bunjut umpan rasuah tersebut ke tengah sungai atau spot yang anda kehendaki.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI