Setem dan ikan kelihatan tidak berkait antara satu sama lain. Namun bagi pengumpul setem mereka tahu terdapat setem-setem yang begitu bernilai sekali.

 

Bagi kaki pancing, tahukah anda negara manakah mengeluarkan setem bergambar ikan yang pertama di dunia? Mari kita lihat negara manakah ia dan spesies ikan manakah yang membuka sejarah ini.

 

Ikan merupakan antara sumber asli yang penting dalam banyak negara, dan ianya tidak dapat dielakkan bagi sesetengah negara mengabadikannya sebagai motif setem.

 

Ketahui Sejak Bila Gambar Ikan Menghiasi Lukisan Setem

 

Satu setem peranti, yang menggambarkan ikan kod (Gadus morhua) telah dikeluarkan seawal 1755 dalam tanah jajahan di Massachusetts, manakala setem pertama yang seperti setem hari ini (bergam) menggambarkan satu lagi ikan kod dan telah dikeluarkan pada tahun 1865 di Newfoundland.

 

Jadi, negara pertama yang menggambarkan ikan pada setem mereka ialah Newfoundland pada tahun 1865, iaitu sejak lebih seratus tahun yang lalu. Setem yang menunjukkan ikan kod ini telah mempengaruhi corak bagi negara lain untuk menggambarkan ikan kod dan salmon sebagai lambang.

IKLAN

 

Ketahui Sejak Bila Gambar Ikan Menghiasi Lukisan Setem

 

Ikan kod Atlantik atau Gadus morhua, merupakan ikan demersal tergolong kepada famili Gadidae. Ia juga dikenali bagi tujuan komersial ikan kod atau haberdine.

 

Ikan cod dan ikan salmon juga telah muncul sebagai ikon setem lebih kerap daripada mana-mana spesies ikan lain.

 

Pada setem yang menggambarkan ikan yang pertama sekali di dunia ini sebenarnya terdapat kisah yang agak menarik.

IKLAN

 

Pada asalnya, ikan kod yang terdapat di setem bagi negara Newfoundland ini dilukis secara terus dari kepala hingga ke ekor.

 

Ketahui Sejak Bila Gambar Ikan Menghiasi Lukisan Setem

 

Namun oleh kerana ianya terlalu memakan ruang bagi skema setem, pihak American Bank Note melukis semula ekornya agar melengkung ke dalam.

 

IKLAN

Negara-negara lain mempunyai pelbagai objektif dalam menggambarkan ikan pada setem mereka. Kanada, Newfoundland, Borneo Utara, Seychelles, Chile, Iceland, St Pierre & Miquelon, Trieste dan Tunisia menggunakan setem untuk memberi publisiti kepada industri penangkapan ikan mereka.

 

Kanada telah menggambarkan ikan sebagai ikon bagi menunjukkan memancing sebagai sukan dalam siri empat setem sukan pada tahun 1957.

 

Ketahui Sejak Bila Gambar Ikan Menghiasi Lukisan Setem

 

New Zealand dan Panama juga mempunyai idea yang sama di belakang setem ikan mereka.

 

Pada masa kini, terdapat begitu banyak setem ikan yang berwarna-warni bagi banyak negara untuk mempromosikan industri perikanan mereka.

 

Ketahui Sejak Bila Gambar Ikan Menghiasi Lukisan Setem

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI