Setiap kelong atau rumah rakit tidak didirikan pada sesuatu lokasi tanpa sebab. Jika tiada lubuk berpotensi sekalipun, pasti akan tukun dibina berdekatan lokasi bagi menarik kehadiran ikan.

 

Begitu jugalah dengan Kelong Pozi. Walaupun kelong ini didirikan berhampiran dengan gugusan karang yang menjadi kediaman semulajadi ikan, tukun turut didirikan berhampiran kelong ini.

 

Di Kelong Pozi ini sebenarnya setiap penjuru kelong berpotensi untuk mendaratkan ikan. Walau bagaimanapun berpandukan pengalaman pengusaha pakej memancing di kelong ini, terdapat beberapa spot yang sangat berpotensi untuk korang labuhkan umpan jika bertandang ke kelong ini.

 

Ketahui Lubuk Memancing Di Kelong

 

Lubuk Depan Tangga

 

Depan tangga – Dari tengah ke kiri; Jika ke kanan suka sangkut kerana ada kelong. Jarak dalam 30 meter- Ikan jenahak, tanda, pari, sembilang dan alu-alu.

 

IKLAN

Lubuk Belakang Tandas

 

Belakang tandas – Dari beting di bawa ke kiri; Jarak dalam 30 meter ke atas. Ikan jenahak, senangin, kerapu, tanda, yu kemejan, pari (lepas benting: kiri 100 meter) – Ikan siakap, sembilang dan gerepoh.

 

Ketahui Lubuk Memancing Di Kelong

 

Lubuk Arah Laut

 

Ke arah laut (jeti Shell) – Betul bumbung sikit anggaran 15 kaki dari depan. Jarak 50 meter ke atas- Ikan jenahak, kaci,senangin, talang, yu, alu-alu dan sembilang.

IKLAN

 

Lubuk Arah Kuala

 

Ke arah kuala – 15 kaki dari depan kelong. Keluasan jarak lubuk 20 hingga 30 meter. Ikan tanda dan jenahak merupakan spesies berpotensi di sini.

 

Lubuk Arah Muara

 

Ke arah muara – Betul-betul tepi tandas. Guna mata pancing halus berumpan pumpun atau udang potong- Ikan daun baru dan gerut-gerut.

IKLAN

 

Ketahui Lubuk Memancing Di Kelong

 

Lubuk Berdekatan Tangga

 

Tepi dan depan tangga – Jarak 2 hingga 5 meter; Semasa air penuh pagi atau hampir senja. umpan udang atau tamban- Ikan gerepoh dan ebek dalam saiz 1 kg.

 

Lubuk Arah Laut Kanan

 

Ke arah laut – 2 meter dari depan; Tepi kelong semasa air pasang setengah. Awas, kerapu tarik masuk bawah kelong.

 

Ketahui Lubuk Memancing Di Kelong

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI