IKLAN

 

Ada beberapa perkara yang kebanyakan pemancing malu nak mengaku. Salah satunya ialah mabuk laut. Malu la kalau dah tahap masta tapi boleh mabuk laut lagi.

Jadi, nak cover dan pertahankan status tu terpaksalah reka alasan kenapa boleh mabuk. Ini antara alasan yang biasa digunakan…

baca juga tik casting dengan selamat

 

 

 💡 Bau petrol atau diesel

Sebelum mabuk atau dapat petanda akan mabuk, mereka akan bersuara terlebih dahulu pasal bau petrol atau diesel yang lebih kuat dari biasa.

Jadi, bila dah mabuk nanti bolehlah guna alasan tersebut dan pemancing lain mempercayainya bulat-bulat.

 

 💡 Tengok member muntah

“Aku tak mabuk tapi tak boleh tengok orang muntah…” Ayat begini sebenarnya sudah biasa kedengaran dan diguna pakai oleh ramai orang.

Walaupun ketika orang lain yang muntah tu bukalah di depan matanya.

 

IKLAN

 

 💡 Tak tidur

Ia merupakan alasan yang paling biasa digunakan. Cara nak cover pun rasanya sudah ramai yang tahu.

Biasanya beberapa sebelum atau rasa nak mabuk tu dah mula datang, walau tanpa ditanya mereka akan bercerita jumlah jam mereka tidur pada sebelah malam.

 

 💡 Silap breakfast

Alasan ini hanya berkesan sekiranya mereka tidak breakfast bersama ahli trip yang lain. Jadi mereka bolehlah reka makanan yang menyebabkan menyebabkan rasa mual seperti minyak terlebih dalam sambal nasi lemak atau sebagainya.

IKLAN

baca juga tip pilih ikan dengkis

 

 

 💡 Kurang sihat

Apabila badan kurang sihat sememangnya mudah untuk mabuk laut. Dan alasan ini sering juga digunakan hanya setelah mabuk atau muntah-muntah, mereka akan berlakon sebagaimana keadaan orang yang demam.

 

 💡 Kumpau

Jangan tak percaya kumpau juga boleh dijadikan alasan kenapa mabuk laut. Logiknya mungkin ada. Iyalah… stress akibat kumpau boleh menyebabkan sakit kepala.

Bila sakit kepala maka mudahlah mabuk laut. Dan tak mustahil ramai yang akan menggunakan alasan ini bila mabuk laut.

 

 

 💡 Alun lain macam

Biasanya, orang yang menggunakan alasan alun lain macam ni  menduduki spot paling hadapan di atas bot.

Ia ada logiknya juga kerana bahagian depan merupakan spot paling tidak stabil. Memandangkan pemancing lain duduk di bahagian tengah atau belakang belakang tidak perasaan sangat keadaan alun.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan