IKLAN

 

Sesudu (spoon) merupakan umpan tiruan atau gewang yang digunakan untuk menipu ikan-ikan pemangsa. Ia merupakan peralatan terminal yang wajib ada di dalam tackle box jika ingin memburu ikan pemangsa air tawar atau pun air masin.

 

Kelebihan Sesudu

Pertamanya sesudu ini murah harganya dan boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual peralatan memancing. Ia semurah RM3.00 hinggalah yang mahal RM50 atau lebih, bergantung kepada kemampuan anda.

 

Kerana harganya yang berpatutan, jika sangkut dan putus tidak terasa ralat sangat. Ia juga selalu digunakan sebagai gewang penduga kawasan baru untuk memastikan keadaan di dasaran.

 

 

Bentuk sesudu menyerupai ikan perimpin atau anak-anak ikan lain yang menghuni perairan lombong menyebabkan ia realitik pada pandangan ikan. Kilatan pada sesudu juga sangat menyerupai kilatan yang terdapat pada sisik ikan-ikan kecil.

IKLAN

 

Aksi fluttering atau gelekan sesudu menghasilkan sinaran berkilat lebih-lebih lagi apabila dipanah cahaya matahari yang terik. Kilatan ini menyerupai ikan-ikan kecil yang sedang sakit atau panik ketakutan, ini lebih cepat menarik perhatian pemanga walau sebagaimana degil sekalipun.

 

Perimeter permainan sesudu adalah pelbagai. Ia boleh dimainkan di permukaan air, kolum pertengah dan heretan dasar. Sesudu biasanya berat dan ia mudah dilemparkan jika anda menggnakan baitcaster.

 

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

IKLAN

 

Kelemahan Sesudu

 

Oleh kerana sesudu banyak bergantung kepada kilatnya itu, ia menjadi kurang efektif apabila cuaca mendung, cahaya matahari tidak dapat membalikkan kilatan pada badan sesudu. Disebabkan itu juga ia tidak beberapa sesuai digunakan pada awal pagi dan lewat petang, jauh sekali pada waktu malam.

 

Sesudu adalah besi dan lumrah besi ia tidak meresap apa-apa cecair. Jadi cecair bau-bauan tidak dapat disembur padanya. Kerana ia besi, ia senang berkarat, lebih-lebih lagi apabila catnya sudah tertanggal akibat dibaham ikan.

 

 

Oleh kerana ia besi berat, ia cepat tenggelam dan ini membuatkan ia mudah tersangkut pada reba dan rumpair, lebih-lebih lagi jika menggunakan mata tiga. Gelung mata kailnya satu, maka hanya satu mata tiga atau mata tunggal digunakan dan apabila ia tersangkut ia sukar dilepaskan apabila menggunakan penyelamat gewang berbanding gewang yang mempunyai lebih mata tiga.

 

Sifat sesudu yang flutter atau bergelek semasa tenggelam dan wobble (goyang ke kiri dan kanan) semasa dikarau menyebabkan tali pancing mudah kusut, lebih-lebih lagi menggunakan kekili spinning.

 

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101