Hujung minggu ini anda sudah membuat temu janji bersama rakan untuk memancing udang di Teluk Intan. Segala persiapan semua dah buat, cuma beg kamera sahaja belum. Ah, tak payah bimbanglah… kamera mesti baik punya. Bateri pun dah cas.

 

Ketika di Teluk Intan, entah macam mana, anda tekan banyak kali tapi ia tidak berfungsi. Anda tengok lens ada fungus dan penuh habuk. Kamera ‘jem’ tiba-tiba menyebabkan anda hilang mood. Untuk elakkan perkara sebegini, ikuti langkah-langkah membersihkan kamera dengan betul.

 

Kamera DSLR amat sensitif terhadap habuk. Bahkan bukan itu sahaja, habuk juga boleh menyebabkan fungsi kamera akan terhenti secara tiba-tiba.

Untuk itu, anda hendaklah selalu membersihkan kamera supaya ia sentiasa terjaga dan berada dalam keadaan sempurna ketika menggunakannya.

 

Mesti ada kit pembersih kamera Untuk membersihkan kamera DSLR ini, anda perlu membeli set alatan pembersih kamera yang ada dijual di kedai-kedai kamera.

IKLAN

Ia dipanggil kit pembersih kamera. Mula-mula, anda ambil kain sintetik khas dan lapkan lens anda. Lap beberapa kali permukaan lens tersebut.

 

Kepentingan Cuci Kamera DSLR

 

Kemudian, tarik keluar kamera tersebut dan gunakan blower untuk menyedut habuk-habuk disekitar lens tersebut. Seterusnya, gunakan kain sintetik tadi dengan mengelap cermin pantulan didalam kamera.

IKLAN

 

Setelah itu, anda ambil berus dan sapu setiap tempat di sekeliling kamera anda terutamanya di kawasan-kawasan yang kecil seperti di tempat menekan kamera, di sekitar tempat lens.

Paling penting apabila menggunakan berus lembut ni, anda juga hendaklah membersihkan slot kad kerana banyak habuk akan berkumpul di situ.

 

Bersihkan viewfinder

IKLAN

Viewfinder ialah tetingkap yang kita selalu lihat sewaktu mengambil gambar. Anda hendaklah membuka penutup getah viewfinder dan lap permukaan cermin tersebut menggunakan kain sintetik. Setelah itu, bersihkan skrin kamera anda.

Ini adalah kerana LCD skrin juga tempat paling banyak merangkap habuk.

 

Kepentingan Cuci Kamera DSLR

baca juga Panduan Asas Guna Kamera DSLR

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI