Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Cichliformes

Family: Cichlidae

Genus: Cichla; Bloch & Schneider, 1801

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

 

Suatu ketika dahulu ia popular dengan gelaran si merak. Namun, lama kelamaan gelaran ini tenggelam dan lebih popular nama umumnya peacock bass atau singkatannya PB. Walaupun dikenali dengan nama peacock bass, spesies ini sebenarnya bukan dari kumpulan ikan bass.

 

Peacock bass atau ikan raja menurut panggilan sesetengah pemancing merupakan sekumpulan spesies ikan air tawar yang datang dari genus Cichla. Spesies yang berasal dari Amerika Selatan ini merupakan antara spesies yang rakus dan cepat membiak.

 

Di negara Brazil, di mana spesies ini mempunyai taburan paling besar, ikan ini mendapat pelbagai gelaran. Gelaran tucunare merupakan nama paling popular di Brazil dan Peru sementara di Venezuela, spesies ini lebih dikenali sebagai pavon (peacock/butterfly).

IKLAN

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

 

Ketika ini terdapat 15 spesies yang datangnya daripada genus Cicla. Spesies ini merupakan spesies ikan natif bagi kebanyakan sungai di Amerika Selatan. Kawasan asal spesies ini termasuk Sungai Amazon, Lembah Sungai Orinoco dan Guyana.

 

Spesies peacock bass ini juga pernah diperkenalkan di beberapa kawasan lain di dunia. Oleh kerana ikan ini cepat membiak dan agresif, spesies ini mempunyai kadar survival yang sangat tinggi malah mampu mengancam spesies ikan asal lantas menyebabkan ekosistem asal di sesetengah tempat terganggu.

 

Secara fizikal, morfologi luaran bagi bagi peacock bass bergantung kepada spesies dan peringkat tumbesarannya. Sesetengah peacock bass jantan mempunyai bonggol yang besar di bahagian kepalanya apabila mencapai peringkat matang. Bagi semua spesies peacock bass, dapat diperhatikan corak yang berlainan pada badannya.

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

IKLAN

 

Namun pada bahagian kaudal pedunkel iaitu sambungan badan dan ekornya, dapat dilihat kehadiran tompokan hitam bulat di situ. Ini merupakan tanda yang hadir pada semua spesies ikan ini. Bagi spesies Cichla ocellaris, dapat diperhatikan morfologi luaran utama dari segi corak badannya iaitu terdapat dua corak vertikal memanjang.

 

Seterusnya di bahagian bawah berhampiran abdomen di bawah sirip pektoral, terdapat satu lagi corak barisan hitam. Kebanyakan spesies peacock bass boleh ditemui di kawasan air berarus dan air tenang dengan struktur seperti batu atau tumbuhan akuatik.

 

Selalunya ikan ini bergerak secara berkumpulan. Ikan ini merupakan pemangsa dan sangat agresif. Ia menjadikan ikan kecil malah sesetengah tidak segan untuk menyerang ikan yang bersaiz besar sebagai diet utamanya. Oleh kerana tabiat agresifnya, ikan ini tidak sesuai diternak kerana sifat pelahapnya.

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

 

IKLAN

Di Malaysia, ikan peacock bass telah dilabelkan sebagai ikan pendatang atau ikan alien. Dalam kontek sains, ikan ini dikira sebagai perosak yang berisiko tinggi kerana kehadiran ikan ini menyebabkan ketidakseimbangan dalam ekosistem asal.

 

Antara implikasi kehadiran ikan ini tanpa kawalan ialah kepupusan spesies asal ikan tempatan kerana persaingan untuk mendapatkan makanan dan habitat dalam meneruskan kelangsungan hidup. Selain itu, sifat ikan ini yang begitu agresif menjadikan ikan ini pemangsa kepada spesies ikan tempatan.

 

Walaupun spesies peacock bass merupakan spesies pendatang, nilainya dari sudut pancingan sukan memang tidak dapat dinafikan. Pemancing Malaysia sekarang ini rata-riti bersetuju bahawa perlawanan di hujung pancing dengan peacock bass sangat mengujakan. Sekali gus menimbulkan persoalan yang tidak terjawab apakah amalan tangkap dan lepas turut wajar dilakukan terhadap spesies peacock bass ini.

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

 

Di luar negara, spesies ini diangkat sebagai ikan trofi bagi pancingan ikan air tawar. Spesies C. temensis merupakan spesies yang mampu membesar sehingga panjang 99cm! Di Malaysia, selalunya kita dapat menjumpai spesies C. ocellaris yang juga berkualiti sebagai ikan sukan selain mampu membesar sehingga 74cm panjang.

 

Namun, dipercayai bukan spesies C.ocellaris saja menceroboh masuk berikutan spesies terbesar Cichla iaitu C.temensis sudah pun menjarah perairan kita.

 

Kenali Spesies Raja Lombong Air Kuning

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI