Spesies ini dapat dibezakan dari Clarias(keli lain) selain dari Clarias batu dan Clarias nigricans yang baru ditemukan, tubuh sangat memanjang yang memberikan penampilan yang sangat mirip belut.

 

Warna umumnya kekelabuan gelap dengan dua baris bintik-bintik kuning yang membentang di sepanjang panjang tubuh tepat di bawah garis lateral dan 13 atau 14 baris vertikal bintik-bintik putih tepat di atas garis badan.

Spesimen ini biasanya membesar sehingga 50 cm (19.7 inci) panjang.

 

Jenis-jenis Spesies Ikan Limbat

 

Ada beberapa spesies lain dari ikan lele yang mirip dengan limbat, baik dalam pola pewarnaan serta dalam bentuk tubuh.

IKLAN

Banyak spesies yang memiliki pola baris vertikal tempat di sisi belakang, tetapi memiliki sirip dorsal dan anal terpisah (tidak terintegrasi) dengan sirip ekor. Beberapa dari mereka adalah penyebaran terbatas (endemik).

 

Clarias batu (Lim & Ng, 1999); 9-14 baris vertikal bintik-bintik relatif kecil; dan menyebar terbatas di Pulau Tioman, Malaysia.

Clarias anfractus (Ng, 1999), Spesies di Sabah: di sekitar sungai dan sungai Segama Kalabakan.

Clarias leiacanthus Bleeker, 1851.

Clarias planiceps (Ng, 1999). Endemik di Kalimantan: Sungai Rajang, Hulu Kapuas dan Kalimantan Barat, serta Sungai Kayan, Kalimantan.

IKLAN

 

 

Jenis limbat hitam (Clarias nigricans Ng, 2003) memiliki sirip dorsal dan sirip anal menyatu dengan ekor, tetapi kepala relatif sempit (11,7-12,3% SL) dan muncung juga menyempit.

Bintik-bintik di sisi tubuh relatif lebih kecil. Jenis ini menyebar terbatas di Kalimantan Timur, di sekitar Sungai Mahakam.

 

Limbat sentarum (Clarias pseudonieuhofii) agak dibezakan dengan limbat biasa tanpa melakukan pengukuran morfometrik menyeluruh atau melakukan analisis genetik.

IKLAN

Namun, sejauh ini hanya ditemukan di Limbat Sentarum atas Sungai Kapuas, terutama di sekitar Danau Sentarum.

 

Ikan limbat atau keli limbat ini biasanya lebih besar berbanding keli biasa. Habitat utama ikan ini di kawasan berpaya dan berlumpur termasuk tali air dan sawah padi.

Spesies ini dikatakan mula berkurangan sejak awal 80-an dek kerana kekurangan habitat semula jadinya.

 

Ikan limbat mudah dibezakan kerana warna berlainan berbanding keli biasa. Biasanya badan keli limbat mempunyai bintik-bintik kuning.

Terdapat juga limbat yang berwarna kuning sepenuhnya. Ikan limbat juga digelar pemakan bangkai kerana akan membedal apa sahaja umpan yang dihulurkan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI