Kampung Beng yang terletak lebih kurang 23 KM dari Pekan Lenggong merupakan sebuah kampung traditional berkedudukan di pinggir Tasik Cenderoh dan Hutan Simpan Piah serta di pertengahan Banjaran Titiwangsa. Boleh katakan di sini cuacanya agak dingin dan sejuk.

 

Ia juga merupakan lubuk atau syurga kepada kaki pancing untuk berentap menaikkan pelbagai spesis ikan seperti Toman dan Sebarau. Tempat ini melengkapkan lagi Lenggong sebagai destinasi percutian dan pengembaraan yang menarik dan unik yang harus dikunjungi oleh semua orang.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

Kampung Beng terletak bersebelahan dengan Kampung Batu Ring yang dipisahkan air tasik kira-kira satu kilometer dikatakan menerima beberapa ketul batu dari Gunung Ring di Jeli, Kelantan dibawa Sang Kelembai sebelum dihuni manusia satu ketika dulu.

 

Ia dikatakan berlaku disebabkan Kampung Beng dan Kampung Batu Ring memiliki bentuk muka bumi yang indah sehingga menarik Sang Kelembai menjadikan perkampungannya yang strategik.

 

Nama Kampung Beng adalah bersempena nama orang pertama yang membuka kampung ini iaitu Tok Beng yang berasal dari Thailand.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

IKLAN

Kampung Beng yang terletak di Mukim Durian Pipit adalah sebuah perkampungan tradisional terletak di pinggir Tasik Chenderoh.

 

Perkampungan ini berada di pinggir Hutan Simpan Piah dan pergunungan Piah serta di pertengahan Banjaran Titiwangsa yang terdapat Hutan Simpan Bintang Hijau.

 

Kampung Beng terdiri dari 6 buah perkampungan kecil iaitu Kampung Durian Lubuk, Kampung Beng Dalam, Kampung Dusun, Kampung Sekolah, Kampung Durau dan Kampung Batu Ring. Rata-rata penghuni Kampung Beng terdiri dari kalangan warga emas dan kebanyakannya adalah saudara mara.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

Uniknya, kehidupan damai penduduk di kedua-dua perkampungan ini dan kuat berpegang amalan tradisional termasuk berulang-alik dengan menggunakan sampan atau rakit sebelum ini amat sinonim.

 

IKLAN

Jarak kampung ini dari Ipoh adalah kira-kira 60 kilometer, manakala dari Kuala Kangsar 35kilometer serta mengambil masa selama 35 minit untuk sampai ke sini.

 

Keindahan dan keunikan Homestay (rumah inap) Kampung Beng menjadikan penginapan desa ini popular di kalangan penerbit filem untuk dijadikan lokasi penggambaran filem dan iklan. Antara filem popular antarabangsa yang pernah menjalani penggambaran di sini adalah seperti “Anna And The King”.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

Bagaimanapun, beberapa tahun kebelakangan ini penduduknya sudah menggunakan bot bagi mempercepatkan perjalanan bukan saja untuk berulang-alik antara kedua kampung berkenaan tetapi juga bagi pelbagai aktiviti harian mereka seperti ke kebun untuk menoreh getah, menjadi nelayan tasik, berkebun sayur, ke ladang ternakan lembu dan rusa serta ada yang menternak ikan dalam sangkar.

 

Bagi yang gemar memancing, sudah tentu pelbagai spesies ikan terutama bernilai tinggi seperti tengalan, kerai, kelah, sebarau, baung, lampan jawa dan patin selain spesies ikan kecil lain yang sering dijadikan pekasam oleh penduduk kampung mudah ditangkap.

IKLAN

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

Tasik Beng yang bersambung dengan Sungai Perak sering dikunjungi pelancong termasuk dari luar negara yang menginap secara ‘homestay’ disediakan penduduk sekitar Tasik Beng dan Tasik Raban berhampiran.

 

Menghirup udara segar di pengkalan Tasik Beng di depan Sekolah Kebangsaan Beng (SK Beng) sambil menyaksikan panorama keindahan bukit-bukau dan Tasik Beng semula jadi sudah cukup menenangkan fikiran.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

 

Jika mahu meronda di tasik yang tenang air khususnya antara Kampung Beng dan Kampung Batu Ring, terdapat banyak bot sewa disediakan penduduk. Ia pasti menjadi satu pengalaman yang sukar dilupakan.

 

Digelar “Mini Amazon Malaysia” kerana lokasinya yang terpencil dan tasiknya mempunyai suak-suak kecil.

 

Kenali Sejarah Mini Amazon Malaysia Kg. Beng

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI