Ikan-ikan ini sebahagian besar waktu hidupnya dihabiskan di air hitam. Perairan air hitam dicirikan oleh warna perairan yang coklat tua sampai kehitaman yang disebabkan oleh adanya keasidan, pH relatif lebih rendah tapi tidak keruh.

 

Kelompok Siluridae sering berada pada air yang tenang di floodplain dan mereka pindah ke sungai, mereka tinggal di pinggir sungai atau lubuk di dasar sungai pada musim kemarau.

 

Ikan lais hidup di perairan air tawar yang termasuk sungai, rawa dan limpahan banjir. Taburannya meliputi Thailand, Malaysia dan Indonesia.

Ikan lais adalah ikan dari famili Siluridae yang terdiri dari beberapa genus. Di antara genus-genus tersebut yang mempunyai spesies paling banyak adalah Cryptopterus (C.

bicirrhis, C. schilbeides, C. cryptopterus, C. hexapterus, C. limpok, C. macrocephalus, C. apogon, C. micronema, C. lais dan C. mononema (Saanin, 1984 dan Kottelat et al, 1993).

IKLAN

 

Ikan lais adalah spesies benthopelagic yang hidup di perairan tropika. Ia merupakan ikan bersaiz kecil yang hanya mampu membesar sehingga 24cm.

 

Ciri-ciri ikan lais

 

IKLAN

Tidak memiliki sisik

Hujung belakang lubang hidung di pinggir muka dan depan mata.

Mempunyai dua pasang sesungut.

Ikan lais mempunyai pola pertumbuhan yang isometrik iaitu pertumbuhan panjang seimbang dengan pertumbuhan berat.

IKLAN

Bentuk tubuh ikan lais masih dalam batas bentuk tubuh ikan pada umumnya yaitu dengan nilai “B” berkisar antara 2,5- 3,5. Berdasarkan nilai faktor kondisi iaitu berkisar 0,24-0,44 ikan lais termasuk jenis ikan yang pipih.

Mempunyai 10-11 tulang tambahan tutup insang.

 

Kenali Ikan Lais!!

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI