Ada yang memanggilnya haruan bodoh, ikan ubi, ikan hantu atau ketutu. Goby marmer (Oxyeleotris marmorata) adalah spesies ikan yang tersebar luas di keluarga Butidae yang berasal dari perairan tawar dan payau di cekungan Mekong dan Chao Praya, serta sungai dan badan air lainnya di Kemboja, Thailand), Malaysia, Singapura, Indocina, Filipina, dan Indonesia.

Ini adalah salah satu ikan gobioid terbesar, mencapai panjang 65cm, meskipun sebahagian besar tidak melebihi 30cm.

 

Kenali Ikan Haruan Bodoh

 

Ikan ketutu atau dalam bahasa Kantonis, soon hock tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara Asia Tenggara. Habitat utamanya adalah di kawasan yang cetek seperti di gigi-gigi air iaitu berhampiran dengan tebing sungai, tasik dan lombong-lombong tinggal.

 

Ikan ini adalah dikategorikan sebagai ikan pemangsa, namun demikian ianya adalah ikan yang sangat malas untuk memburu mangsanya. Ia lebih suka menunggu mangsa yang berenang berhampiran lalu membahamnya apabila dikira sudah cukup hampir.

 

Kenali Ikan Haruan Bodoh

 

Dengan warna dan coraknya yang berceloreng itu membuatkan ikan ini sangat pandai menyamar dan bersembunyi di balik atau bawah batu-batu atau dedaunan mahupun kayu. Ia sangat aktif pada waktu malam, adakalanya ia keluar dari tempat persembunyian untuk mencari mangsa.

 

IKLAN

Diet semulajadi ikan ini ialah ikan-ikan kecil termasuk anak-anak ikan, udang, cacing mahupun ulat. Ikan ini mempunyai sikap tamak yang menyebabkan ia mudah ditangkap apabila lokasinya telah dikenal pasti oleh pemburunya.

 

Kenali Ikan Haruan Bodoh

 

Selain dipancing, Ikan ini boleh dijerat dengan menggunakan bubu tradisional atau pun bubu yang direka khas dengan menggunakan batang paip yang diletakkan umpan ikan hidup seperti anak-anak ikan koi di dalamnya.

 

Spesies ini adalah ikan yang penting secara ekonomi, ia sangat aktif dalam industri akuakultur dan akuarium. Ia juga sangat popular di kalangan masyarakat Cina kerana teksturnya yang halus dan daging putihnya yang lazat, dan diyakini memiliki khasiat penyembuhan. Dikatakan, paling baik dimakan setelah pembedahan atau melahirkan anak.

Di Malaysia, komersialisasi jenis ikan ini belum banyak dilakukan. Permintaan sebahagian besar tergantung pada populasi liar, sehingga melonjak harga yang tinggi di pasaran.

IKLAN

 

Kenali Ikan Haruan Bodoh

 

Profil Ketutu

Nama lain: Belontok, ikan hantu, haruan bodoh, ikan ubi

Profil: Ikan air tawar dan payau. Spesies demersal yang hidup pada radius air ph 6.5-7.5. Suhu tropika 22°C – 28°C.

Taburan: Asia, Lembangan Mekong dan Chao Phraya, Semenanjung Melayu, Indocina, Filipina, dan Indonesia.

Habitat: Air tawar berkedalaman sehingga 10 meter. Ditemukan di sungai, rawa, tasik, paya dan kolam.

IKLAN

 

Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Gobiiformes

Family: Butidae

Genus: Oxyeleotris

Species: O. marmorata

Binomial name: Oxyeleotris marmorata (Bleeker, 1852)

 

Kenali Ikan Haruan Bodoh

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI