Taksonomi

 

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Osteoglossiformes

Family:  Notopteridae

Genus: Chitala

Species: C. ornata

Binomial name: Chitala ornata (J. E. Gray, 1831)

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Clown featherback, clown knifefish, atau spotted knifefish, dengan membawa nama saintifik Chitala ornata, adalah ikan tropika nokturnal dengan tubuh panjang seperti bilah pisau.

 

Ikan yang kita namakan sebagai belida bintik ini adalah ikan asli habitat air tawar di Kamboja, Laos, Thailand dan Vietnam, tetapi juga telah diperkenalkan ke negeri di luar kitaran aslinya. Ini adalah salah satu spesies paling invasif di dunia.

 

IKLAN

Spesies asli yang ditemukan di lembangan sungai Mekong, Chao Phraya dan Meklong ttu juga telah diperkenalkan keluar termasuk Filipina, Indonesia, Myanmar, Singapura, Sri Lanka, dan Palm Beach County, Florida, Amerika Syarikat. Populasi ini berkembang biak ada di Sarasota County, Florida.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Ia adalah spesies yang popular dalam akuakultur dan perdagangan akuarium di mana sering keliru dengan Chitala chitala; spesies yang sangat jarang dalam perdagangan akuarium. Disebalik populariti ikan belida bintik mampu mencapai panjang 1 meter.

 

Ikan belida bintik sangat jelas perbezaannya, dengan warna kelabu keperakan, tubuh panjang seperti pisau (laterally compressed) dan sirip anal panjang yang memberi nama umum ikan ini.

 

Ikan dewasa biasanya memiliki lima hingga sepuluh (bahkan lebih) bintik hitam dengan warna putih yang biasanya berkurang ukurannya ketika ikan membesar. Juvenil tidak memiliki bintik-bintik, tetapi bergaris keseluruhan.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

IKLAN

 

Sirip anal panjang mereka digunakan untuk membuat gerakan maju dan mundur yang anggun. Bintik-bintik bulat dan kurangnya garis-garis samar di bahagian belakang memisahkannya dari Chitala chitala; spesies yang sering dikelirukan.

 

Ikan clown knifefish ini mampu membesar melebihi 5kg di alam liar. Ia memiliki dua tentakel hidung di atas mulutnya yang besar dan bergigi. Di bahagian tengah tubuh terdapat sirip dorsal seperti bendera dan tidak memiliki sirip ventral. Sebahagian besar ikan belida bintik memiliki warna mata keruh saat mereka menua.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Mereka aktif pada malam hari dan biasanya bergerak keluar dari sarangnya ketika senja. Mereka biasanya memburu mangsa hidup dan akan mencuba ikan yang sepadan dengan saiz mulut mereka.

 

Ikan belida bintik juvenil biasanya berkumpulan dekat batang kayu dan tumbuhan untuk keselamatan, sedangkan spesimen yang lebih dewasa biasanya menjadi teritorial dan akhirnya menjadi penyendiri.

 

IKLAN

Ikan ini juga boleh menghirup udara untuk bertahan hidup di perairan yang stagnan dan sedikit oksigen. Spesies ini lebih suka air di sekitar pH neutral dan suhu berkisar antara 24 hingga 29 ° C. Ikan ini biasanya ditemukan di tasik, rawa, dan kawasan aliran sungai.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Ikan belida bintik dijual sebagai ikan eksotik di kedai haiwan peliharaan, tetapi mereka membesar terlalu besar untuk rata-rata akuarium rumah.

 

Ikan ini memiliki periods of retreat, jadi akuarium yang memiliki gua, tanaman, atau tempat persembunyian lainnya lebih disukai. Mereka adalah pelompat, jadi penutup akuarium harus tetap tertutup rapat.

 

Pencahayaan redup dapat membantu mengurangi lompatan. Selama beberapa hari pertama, ia pemalu dan cenderung bersembunyi. Ketika mereka tumbuh lebih besar, mereka cenderung sebaliknya.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Belida bintik adalah pemakan yang sihat, dan akan mengambil makanan hidup seperti ikan-ikan kecil,  udang, dan cecacing. Seiring waktu, mereka dapat disesuaikan dengan makanan seperti hati lembu dan kadang-kadang akan belajar menerima pelet makanan komersial. Mereka sebahagian besar aktif pada malam hari, sehingga lebih suka makan ketika lampu dipadamkan.

 

Mengenal Identiti Khusus Spesies Belida Bintik

 

Pada umumnya ikan belida bintik tersenarai dalam masakan Thailand dan negara-negara Asia Tenggara lainnya. Di Thailand, menu popular Pla krai thot krathiam disajikan dengan sos pedas, selain sambal yang dihasilkan dengan menumbuk akar ketumbar, cabai burung dan bawang putih, dan mencampurkannya dengan sos ikan, jus kapur dan gula. Ikan ini juga juga merupakan ikan utama yang digunakan dalam produksi bebola ikan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI