Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Anabantiformes

Family: Channidae

Genus: Channa

Species: C. gachua

Binomial name: Channa Gachua, Hamilton-Buchanan (1822)

 

Mengenal Profil Spesies Terkecil Famili Snakehead

IKLAN

 

Haruan kedak merupakan anggota keluarga snakehead (haruan & toman) dari Genus yang sama dengan haruan atau toman dengan membawa nama saintifik Channa Gachua. Di peringkat global ia dinamakan sebagai dwarf snakehead dan merupakan spesies paling kecil dalam keluarga snakehead.

 

Spesies kerdil ini bertaburan amat luas. Ia boleh dijumpai di China, Indochina, Myanmar, kepulauan Andaman, India, Sri Lanka, Afghanistan ke Iran. Ke selatan pula ia bertaburan dari Thailand, Semenanjung Malaysia, Singapura, Sumatera, Borneo, Jawa dan Madura.

 

Mengenal Profil Spesies Terkecil Famili Snakehead

 

Spesies yang ditemui oleh saintis Hamilton-Buchanan di Sungai Gangga, India pada tahun 1822 tidak mampu membesar melebihi 25cm. Spesimen yang biasa ditemui sekitar 10-20 cm sahaja.

IKLAN

 

Haruan kedak menjadikan sungai hutan dan paya cetek sebagai habitatnya. Walau bagaimana pun ia turut pernah dijumpai di dalam perigi, longkang, tasik, sungai dan kolam-kolam kecil. Ia turut mampu hidup di kawasan tanah tinggi sehingga 3,500 meter.

 

Mengenal Profil Spesies Terkecil Famili Snakehead

 

Haruan kedak merupakan ikan cinonet yang cantik. Badannya kelabu keperangan dan terang di bahagian bawah. Bergantung kepada mood ikan ini, ia boleh berwarna terang atau berjalur hitam melintang pada bahagian belakang dan tepi.

 

IKLAN

Siripnya apabila menegak kelihatan hitam keperangan, kadangkala berjalur. Sirip ekor dan dorsal berbingkai merah oren. Warna ini lebih menyerlah pada ikan jantan dan individu yang tinggal di habitat yang lebih berasid.

 

Mengenal Profil Spesies Terkecil Famili Snakehead

 

Sirip analnya berbingkai putih atau kuning. Sirip pektoralnya kuning oren dengan empat hingga enam belang gelap melinting dan biru atau hijau gelap pada latar belakang. Bahagian bawah kepala berbintik seperti marmar dan ketika aktif, ia membentuk kilauan biru terang.

 

Warnanya yang hidup dan saiznya yang kecil menyebabkan ruan todak menjadi spesies popular ikan akuarium. Ia adalah spesies yang tahan lasak, mudah dipelihara dan cantik berada di dalam akuarium.

 

Mengenal Profil Spesies Terkecil Famili Snakehead

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI