Kebanyakan gewang ini direka cipta agar membentuk jaluran buih yang panjang di belakangnya. Ekor buih juga lebih memudahkan skirt dilihat. Buih yang dihasilkan skirt apabila menyeret permukaan air adalah bernilai untuk satu lagi alasan, sampul udara dari hidung kepala skit akan memberikan gewang suatu bentuk profil meruncing yang panjang dan berkilau.

Ini bukan saja membantu bahkan juga menyumbang rupa bentuk ikan yang lebih besar sehinggalah buih memecah.

 

Salah satu pemangsa yang paling dikehendaki pemancing lautan adalah ikan berparuh seperti marlin dan layaran. Ikan yang sangat perkasa ini memerlukan penggunaan peralatan tugas berat dan sangat kuat untuk ditumbangkan. Ini adalah masalah utama kebanyakan gewang.

 

Kenali Gewang Trolling Skirt & Kegunaannya!!

 

Tetapi gewang skirt tundaan telah direka cipta bukan sekadar untuk berenang membawa mata kail yang berat dan perambut yang kasar, malah juga mampu menggelongsor di sepanjang perambut apa ikan tertancap.

IKLAN

Jadi gewang yang berat ini tidak dibuai apabila ikan melompat, sebaliknya selamat daripada risiko mata kailnya terlucut.

 

Skir tundaan datang dengan beraneka bentuk, dan kekunci ciri-cirinya menghasilkan aksi yang tersendiri bagi setiap bentuk skirt itu. Fungsi yang terdapat pada setiap rekaan skirt yang berbeza termasuk aksi menyulam air, aksi bergetaran yang memancarkan gelombang di dalam air.

Aksi menyelam; apabila menyelam di bawah permukaan air yang bergelora, gewang lebih mudah dilihat dari tepi dan juga lebih muda diserang dan tertancap.

 

IKLAN

Fungsi seterusnya bunyi, percikan, popping, menyerak air dan mungkin bergemerincing atau berdesir. Kadang memencah permukaan air dan memercik, tanpa melompat keluar dari air.

 

Kenali Gewang Trolling Skirt & Kegunaannya!!

 

Ini memberi penampilan seperti ikan yang ketakutan akibat menyedari ia telah dikesan pemangsa dan terdesak untuk cuba cabut lari. Mangsa ketakutan selalunya kerana ia sedap dimakan. Situasi ikan mangsa terlepas keluar dari kumpulannya adalah kunci pencetus kepada serangan pemangsa.

IKLAN

 

Jika gewang melompat dari permukaan, ia kelihatan lebih realistik, tetapi lebih sukar tertancap pada penyambarnya dan cenderung berpintal antara mata kail dan perambu lalu boleh merosakkan aksi dan penampilannya.

 

Ia juga memaut buih udara dalam seretan pusaran air di belakang kepala, kemudian membebaskannya perlahan-lahan sebagai pecahan ekor buih. Dan melungsur di bawah permukaan tanpa memecahkannya.

 

Kenali Gewang Trolling Skirt & Kegunaannya!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI