Ikan kecil atau ikan yang tidak diperlukan untuk hidangan juga boleh dijadikan umpan. Jangan fikir anak-anak ikan sebegini tiada nilai dan dicampak begitu saja.

 

Caranya buangkan sisik dan kemudiannya hiris badan ikan berkenaan untuk ambil isinya. Kemudian potong kecil mengikut saiz mata kail anda. Kemudian lontarkan sahaja ke lubuk. Bagi ikan predator seperti baung, sebarau atau lain-lain pasti akan tergoda juga untuk melahap umpan ini walaupun kecil.

 

Kelebihan & Kelemahan Guna Umpan Isi Ikan!!

 

Berbeza dengan pancingan air tawar yang majoriti boleh menggunakan apa sahaja jenis isi ikan (terbaik gunakan ikan terbul), di laut, umpan isi ikan yang paling sesuai digunakan adalah ikan belanak, tongkol, kembong.

IKLAN

 

Kerana ia cukup liat dan tidak mudah di getu ikan kecil berbanding isi udang pasar yang bukan sahaja cepat habis, tetapi juga mahal harganya. Caranya sama sahaja, buang sisik, hiris, potong dan cangkuk pada mata kail.

 

Kelebihan & Kelemahan Guna Umpan Isi Ikan!!

IKLAN

 

Kelebihan umpan isi ikan

Lebih tahan lama di dalam air kerana isi ikan biasanya liat dan tidak mudah dihabiskan oleh ikan-ikan pengacau umpan. Jimat dan tidak perlukan sebarang kos.

Cuma kena rajin cari atau pancing.

IKLAN

Boleh digunakan berulang kali pada tangkapan berikutnya.

 

Kelebihan & Kelemahan Guna Umpan Isi Ikan!!

 

Kelemahan umpan isi ikan

Agak lambat mendapat strike, terutama jika dilontarkan bukan di kawasan lubuk atau air yang mengalir deras, kerana ia tidak berbau kuat.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI