Kelas Fotografi – Imej Ikan Bukan Sekadar Klik

 

1. PENGGUNAAN SHUTTER SPEED YANG TINGGI

Dengan menggunakan shutter speed yang tinggi contohnya 1/125 per saat ke atas, anda mampu freeze imej seperti ikan hidup yang bergerak.

Kamera DSLR anda pasti mudah untuk merakamnya dengan mengubah setting untuk shutter speed. Jika mahu cara lebih pantas, boleh gunakan mode sport tapi anda perlukan lebih cahaya sekiranya menangkap gambar waktu malam.

 

Kelas Fotografi – Imej Ikan Bukan Sekadar Klik

 

IKLAN

2. KESESUAIAN LATAR BELAKANG DAN SUBJEK

Kadangkala bila habuan mengena, pemancing terlupa. Sewaktu ambil gambar, memang susah hendak padankan latar belakang dengan ikan yang ditangkap tapi anda mampu mengubahnya. Contohnya seperti berada di latar belakang sungai, anda boleh ambil imej ikan dan sungai.

Imej jelas, ringkas dan penggunaan shot kandid lebih memberi impak pada visual nanti. Jika sewaktu matahari terbenam, penggunaan flash pastinya membantu untuk mendapat imej yang berkualiti.

 

3. LIHAT PADA WARNA

IKLAN

Ikan, ketam, udang atau apa sahaja hasil tangkapan yang anda dapat, tercipta dengan pelbagai warna tersendiri. Sisik yang berkilat, mata bersinar, semua ini mampu membantu mengenal pasti jenis ikan apa dan kadangkala keunikan setiap spesies ikan berlainan. Ambil seberapa banyak shot yang boleh.

 

Kelas Fotografi – Imej Ikan Bukan Sekadar Klik

 

4. SHOT LEBIH DEKAT

IKLAN

Gunakan lensa jenis makro, halakan pada subjek. Teliti setiap inci subjek dan cuba tangkap beberapa shot menarik. Anda pasti melihat hasil yang tidak pernah anda lihat sebelum ini. Lensa ini membuatkan anda dekat pada subjek dan pada masa yang sama ia lebih fokus apa yang anda kehendaki.

 

5. MENGAMBIL GAMBAR LOKASI

Ini sebenarnya amat penting kerana jika anda ambil sahaja gambar ikan tanpa ada gambar sekitar lokasi, orang pasti tidak percaya di mana anda mengambilnya. Boleh jadi ikan ini diambil di sekitar pasar?

Untuk mengelakkan kejadian tidak diingini, ambil gambar tempat tersebut. Janganlah hanya fokus pada hasil tangkapan sahaja, pemandangan dan pelbagai subjek lain juga harus diambil kira.

 

Kelas Fotografi – Imej Ikan Bukan Sekadar Klik

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI