Pada pengamatan saya kerapu pisang khususnya tidak begitu peka dengan jenis perambut yang digunakan. Asalkan umpan berada di depan mata ketika waktu ia makan pasti membuahkan hasil.

 

Disebabkan kerapu ini mempunyai perisai dan pelindung utama iaitu batu karang, menggunakan perambut serta tali halus mudah diperlekehkanya.

Sebab itu ramai pemburunya menggunakan perambut 80lb jika memancing pada siang hari dan sehingga 120lb untuk pancing pada malam hari.

 

Teknik terbaik ialah perambut stail apollo di mana teknik pilihan ini akan menghasilkan umpan yang tergantung sedikit dari kedudukan dasar maupun atas dedaun karang.

Perlu diingatkan jangan gantung umpan terlalu tinggi dari dasar. Umpan juga jangan terlampau ke dasar (sehingga kendur tali utama) kerana kebarangkalian sangkut adalah tinggi.

IKLAN

 

Sesetengah kerapu kurang berminat dengan umpan kecuali yang benar-benar lapar. Ini kerana pengalaman saya hanya umpan di bawah sahaja ditelan kerapu atau ikan demersial lain berbanding umpan di sebelah atas.

 

Set apollo dua mata mencukupi untuk memancing ikan kasar di atas batu karang. Biasanya umpan pertama yang dilabuhkan akan menjerat ikan terbesar dalam kumpulannya dahulu diikuti yang lain. Tapi ini tidak selalu berlaku.

 

IKLAN

Sebaik sahaja umpan dihenjut, usah lagi memberi tali, tahan sahaja sebaik mungkin untuk menidakkan ia menyelinap di celahan karang. Setidak-tidaknya tangsi perlu dielakkan dari bergesel dengan apa-apa objek di dasar laut tersebut.

 

Tarik supaya mulut ikan mendongak ke atas supaya ia cepat lemas. Jika dibiarkan ia menujah ke bawah dan akhirnya memberi kelebihan buat kerapu. Umpan pilihan kerapu pisang dewasa hanya tertumpu kepada ikan dan sotong.

 

IKLAN

Di lubuk batu karang biasanya dihuni banyak ikan kecil yang turut sama berminat dengan apa-apa makanan yang dihulurkan.

Mengunakan umpan potong memberi kesan besar terhadap pemburuan kerapu. Jika ia lambat menjumpai umpan ada kemungkinan makhluk kecil lain dahulu mengerumuni umpan hingga keadaan lusuh dan tidak menarik lagi.

 

Walaupun kerapu pada dasarnya tidak memilih sama ada ikan sekor bulat-bulat atau dipotong maupun dihiris namun kita perlu mengambil berat hal ini.

Lenggok gemalai seekor anak ikan di hujung pancing atau hirisan ikan yang koyak rabak terkulai di mata pancing memberi kesan persembahan yang berlainan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI