Ikan besar ini memiliki sengat terbesar dari semua jenis pari, yang panjangnya mampu melebihi 14 inci.

Pari air tawar gergasi umumnya tidak agresif terhadap manusia, tetapi duri pada ekornya dapat menyebabkan beberapa kecederaan serius jika ia melibas untuk mempertahankan diri.

Kurang diketahui tentang spesies ini dibandingkan dengan kekayaan informasi yang tersedia oleh pakar.

Tidak pasti apakah giant freshwater stingray dilengkapi organ istimewa untuk menjelajah jauh dari sungai di mana ia paling sering terlihat berenang melalui air laut yang masin.

Para saintis khuatir bahawa spesies ini mungkin tidak bertahan lama, karena polusi dan gangguan pada habitat sungainya telah mengurangi jumlahnya.

 

Kehebatan Luar Biasa Spesies Ikan Monster Air Tawar – Siri 2!!

 

Ramai pakar ikan bimbang bahawa ikan masif yang hampir pupus ini mungkin sudah pupus. Tidak ada penampakan spesimen juvenil di alam liar sejak 1995, dan tidak ada penampakan sama sekali dari Chinese paddlefish di alam liar sejak tahun 2003.

IKLAN

Setelah empangan dibina di Sungai Yangtze pada 1980-an, habitat ikan raksasa ini telah berubah sehingga populasi tidak dapat bangkit kembali dari penangkapan ikan yang berlebihan.

Moncong khas ikan ini, yang mengilhami orang China untuk merujuknya sebagai Chinese swordfish, dipanggil rostrum.

Rostrum menciptakan daya angkatan sementara ikan raksasa ini berenang, ia bertindak sebagai penstabil dan membolehkan ia menjaga kepalanya tetap stabil.

 

Kehebatan Luar Biasa Spesies Ikan Monster Air Tawar – Siri 2!!

 

IKLAN

Raksasa air ini dianggap sebagai yang terbesar di antara semua ikan air tawar tanpa sisik. Ancaman terhadap populasinya seperti penangkapan ikan berlebihan, pencemaran teruk di habitat pembiakannya, dan pencemaran sungai-sungainya telah mendorongnya ke titik yang hampir pupus.

Ikan patin Mekong adalah satu-satunya spesies catfish yang tidak memiliki gigi, dan juga memiliki barbel yang jauh lebih sedikit daripada sesungut biasa yang memanjang dari mulut catfish lainnya.

Kurangnya barbel yang luar biasa dalam kombinasi dengan ukurannya yang besar sering membuat orang yang melihat salah satu ikan patin raksasa ini beranggapan bahawa mereka telah melihat ikan jerung.

 

Kehebatan Luar Biasa Spesies Ikan Monster Air Tawar – Siri 2!!

IKLAN

 

Nafsu makan ikan ini yang rakus telah memberinya nama jolokan `Serigala Sungai’. Siberia Taimen dapat hidup sampai tiga puluh tahun atau lebih, memberi mereka banyak waktu untuk mencapai ukuran yang mengesankan.

Ikan ini adalah yang terbesar dan tertua dari spesies salmon, dan berfungsi sebagai bukti hubungan evolusi antara salmon dan trout.

Siberia Taimen memerlukan waktu lebih lama daripada banyak spesies ikan lainnya untuk mencapai kematangan seksual.

Ini kerana spesies ini jangka hayat yang panjang dan tidak matang dan membiak dengan cepat, populasinya cenderung dipengaruhi oleh perubahan faktor lingkungan.

Atas sebab itu Siberian Taimen memberi wawasan yang berharga kepada para ahli ekologi yang memungkinkan mereka mengukur bagaimana ekosistem akuatik mereka ketika hidup.

 

Kehebatan Luar Biasa Spesies Ikan Monster Air Tawar – Siri 2!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI