SOALAN:

Baru-baru ini saya ada try casting PB (peacock bass). Memang ada nampak kelibat PB boiling tapi bila saya baling lure, PB tu langsung tak layan lure saya tu. Kenapa eh admin?

 

JAWAPAN:

 

Ada beberapa kemungkin yang mungkin menyebabkan PB tidak mengendahkan lure yang anda lontarkan tersebut. Pertama, mungkin lure yang anda gunakan tidak menepati ciri-ciri mangsa semula jadi yang menyebabkan PB tidak mengejarnya.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa PB Tak Kejar Lure Ketika Tengah Boiling?

 

Atau mungkin PB tersebut berstatus juvenil (PB kecil), sedangkan lure yang anda gunakan bersaiz besar. Tentu saja PB tersebut tidak ghairah untuk mengejar mangsa yang tidak sepadan dengan saiz dietnya.

 

IKLAN

Untuk cubaan akan datang, sebaiknya anda cari lure yang lebih kecil atau hampir menyamai saiz mangsa yang diburu oleh PB-PB tersebut. Lazimnya lure yang lebih kecil dan mirip dengan saiz dan bentuk mangsa akan lebih berpeluang disambar pemangsa.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa PB Tak Kejar Lure Ketika Tengah Boiling?

 

IKLAN

Seperkara lain, aksi renangan lure yang anda gunakan juga mempengaruhi pemangsa atau PB untuk menyambarnya. Dalam menggayakan aksi renangan lure ini anda perlulah menguasai dengan melakukan latihan yang kerap.

 

Sebagai nota tambahan, sekiranya lure yang digunakan tidak dilayan oleh pemangsa, mungkin anda perlu menukarnya kepada sesudu atau spoon. Oleh yang demikian sesudu pelbagai saiz dan bentuk harus ada di dalam kotak pancing anda sekiranya pergi casting.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa PB Tak Kejar Lure Ketika Tengah Boiling?

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI