Tuna (PRINCE EDWARD ISLAND)

1,496lb! Itulah angka berat seekor tuna sirip biru yang mengatasi semua rekod dunia dan tuna tersebut dipancing di sini pada tahun 1979.

Ikan tuna sirip biru yang selalu ditangkap di kebanyakan tempat lain biasanya mempunyai berat sekitar 800lb yang dianggap besar, namun di perairan Kanada ini anda boleh menaikkan tuna seberat sekitar 1000lb dengan peratusan yang lebih tinggi.

 

Kat Mana Nak Mancing Ikan Besar Bas?

 

Memancing di sini biasanya tidak jauh dari daratan. Setiap bot memancing di sini biasanya dilengkapi dengan kerusi untuk pertarungan, namun jika anda mampu berdiri ketika menahan asakannya, apa salahnya. Di sini, undang-undang tangkap dan lepas berkuatkuasa untuk tangkapan tuna sirip biru. Namun bot kini dibenarkan untuk mengambil satu atau dua tangkapan.

 

Black Marlin (CAIRNS, AUSTRALIA)

Jika anda penggemar dan merupakan pemancing yang mahu memburu black marlin atau gelarannya ‘Black gold’, apa kata anda terbang menuju ke Cairns. Cairns yang terletak di timur laut Australia ini dikatakan merupakan tempat terbaik untuk merasai tentangan black marlin. Banyak black marlin yang mempunyai saiz mengagumkan boleh didapati di sini.

 

IKLAN

Kat Mana Nak Mancing Ikan Besar Bas?

 

Oleh kerana kawasan ini memang dikenali sebagai lokasi tumpuan untuk black marlin membiak, jadi tidak hairanlah jika Cairns menjadi lokasi pilihan utama kaki pancing yang mahu memancing black marlin.

Cairns dikatakan lokasi yang lebih baik berbanding Mozambique dan Panama dalam konteks memancing black marlin. Waktu paling sesuai ke sini ialah sekitar September hingga Disember.

 

Tarpon (BONTHE, SIERRA LEONE)

Pancingan tarpon gergasi selalu dikaitkan dengan Isla, Mexico. Namun kami memilih lokasi negara di benua Afrika ini sebagai pilihan. Seorang pemancing, Victor Sebag pernah mendaratkan tarpon seberat 283lbs. Malah pada tahun 2006 sahaja, 12 rekod tangkapan tarpon yang dimasukkan dalam IGFA bagi pelbagai kelas tali.

 

IKLAN

Kat Mana Nak Mancing Ikan Besar Bas?

 

Bonthe merupakan bandar terpencil, pedalaman di sebuah pulau di Sierra Leone. Pernah menjadi pusat perdagangan pertanian utama ketika zaman penjajahannya dahulu. Tarpon di Bonthe biasanya aktif sekitar Januari hingga Mei.

 

Taimen (MONGOLIA)

Memancing di Mongolia adalah pengalaman yang menjadi impian lebih-lebih lagi bagi pemburu taimen. Mongolia mempunyai lebih daripada 4000 sungai dan lebih daripada 30 tasik yang jernih dan bersih lantas menjadi lubuk untuk menangkap pelbagai jenis ikan.

 

IKLAN

Kat Mana Nak Mancing Ikan Besar Bas?

 

Taimen, ikan yang terbesar dalam keluarga salmon, adalah satu cabaran sebenar untuk pemancing yang berkunjung ke sini. Spesies Taimen rata-rata bersaiz sekitar 33 inci dan berat kira-kira 10lbs. Bagaimanapun jangan terkejut jika anda berjaya menaikkan taimen yang mempunyai saiz gergasi kerana terdapat taimen yang mencecah panjang 1.5 meter.

 

Tigerfish (SUNGAI ZAMBEZI)

Sungai Zambezi merupakan sungai keempat terpanjang di Afrika. Sungai ini merentasi beberapa buah negara seperti Malawi, Zimbabwe, Congo, Zambia dan beberapa buah negara lagi. Bagi bahagian atas lembah sungai ini iaitu dari punca sungai sehingga ke Victoria Falls, sekitar Zambia, kawasan lembah atas ini cukup popular dengan pancingan tigerfish.

 

Kat Mana Nak Mancing Ikan Besar Bas?

 

Semasa kemuncak musim hujan ketika Sungai Zambezi menjadi semakin lebar dan bertukar warna air, waktu ini merupakan waktu puncak untuk memancing tigerfish di sini. Tigerfish merupakan spesies ikan yang cukup ganas dan setiap pemancing sudah pasti mahu merasai sendiri bagaimana tentangan daripada ikan yang mempunyai rupa yang cukup ganas ini.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI