SOALAN: Boleh tak admin jelaskan apakah kriteria pemilihan warna gewang untuk sesuatu situasi bagi memburu ikan idaman?

 

JAWAPAN: Pada amnya, gunakan gewang warna terang untuk siang hari dan gewang warna gelap untuk malam. Kita perlu ingat yang warna hitam sering berkesan, tanpa mengambil kira waktu siang.

Seperkara lagi, warna di bawah perut gewang juga perlu diberi perhatian kerana warna gelap lebih merangsang tarikan pada siang hari kerana apabila sambaran berlaku dari bawah, ia kelihatan seperti gewang tersebut bayang (silhouette). Pada waktu malam, gunakan warna di bawahnya putih aau perak.

IKLAN

Beberapa aspek lain juga patut diambil kira. Pada pendapat saysa, kejernihan air adalah perkara asas sebagai panduan memilih warna gewang yang betul. Ketika air jernih, gunaka warna gewang seperti kuning, kelabu atau perak.

Bagi air yang keruh dan kotor, sebaiknya gunakan gewang berwarna gelap atau terang seperti ungu, merah, perang, hitam atau emas untuk menghasilkan bayang bagi ikan pemangsa.

IKLAN

Korang Tanya UMPAN Jawab (S2S12) – Warna gewang? *

IKLAN

Manakala jika langit gelap dan berawan, gunakan gewang warna sebagaimana yang dijelaskan sebelum ini iaitu warna yang boleh menghasilkan bayang dari bawah. Gewang yang hitam, perang dan ungu adalah pilihan terbaik untuk cuaca sebegini. Pada hari gelap, gunakan warna bawah gewang putih atau perak.

Untuk langit yang cerah, gunakan warna lembut yang boleh menghasilkan bayang apabila ikan melihat dari bawah. Gewang yang berwarna putih, kelabu, kuning, asap (smoke) atau jernih disyorkan untuk cuaca sebegini dan warna gelap di bawah gewang juga boleh merangsang ikan menyambar dari bawah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI