Jangan berangan tarik ikan dulu sebelum trip berlangsung. Sebabnya, akibat teruja sangat banyak benda boleh tertinggal untuk dibawa. Jangan sudah sampai ke jeti atau pun bot sedang bergerak, baru teringat ada peralatan yang tertinggal. Berikut disenaraikan perkara yang perlu anda periksa sebelum keluar dari rumah.

 

Ubat Mabuk

Simpan awal-awal dalam tackle box korang. Sebaiknya ubat mabuk perlulah dimakan sekurang-kurangnya ½ jam sebelum menaiki bot. Bekalan ubat mabuk juga mestilah dibawa sebagai bekalan. Ia perlu dimakan lagi selepas 4 jam jika mula berasa simptom awal mabuk laut. Kalau korang tak mabuk laut tak perlulah bawak.

 

Jaket Keselamatan

Semua bot ada jaket keselamatan berwarna oren, kerana pemilik bot wajib menyediakan. Tetapi, cuba anda cium dan lihat jaket keselamatan tersebut. Kalau masih baru baguslah untuk anda, tetapi jika sudah using dan lusuh, selamatkah ia digunakan sekiranya berlaku musibah? Jadi lebih baik anda bawa sendiri jaket keselamatan tersebut.

 

 

Tanduk & Tali Simpanan

Simple sahaja peralatan ini. Tetapi jika anda pemancing bottom dan tidak membawanya, boleh naik pening jugalah dibuatnya. Tali pula, jika putus atau sebaliknya, bolehlah guna tali yang dibawa.

IKLAN

 

Bateri

Bagi kaki pancing yang menggunakan kekili elektrik, tanyakan dahulu sama ada bot tersebut tersedia bekalan elektrik untuk kegunaan kekili elektrik atau tidak. Jika tidak ada, silalah charge bateri anda secukupnya dan bawa bateri yang secukupnya untuk tempoh kegunaan trip anda.

 

 

Tali Perambut & Mata Kail

Kadang-kadang berlaku kejadian, kaki pancing salah bawa mata kail dan tali perambut, sama ada ‘terkurang saiz’ atau ‘terlebih saiz’ hingga tak padan dengan kaedah pancingan anda. Sebaiknya anda perlu tahu lapangan apakah yang ingin diduga.

IKLAN

 

Berus Gigi & Ubat Gigi

Perkara ini amatlah mustahak. Bayangkan anda terlupa membawanya dan trip anda 4 hari 3 malam di atas laut. Agaknya berapa tebal tahi ‘gigi anda’ meliputi gigi dan gusi sepanjang tempoh berkenaan. Takkan guna jari kot!

 

Umpan Segar

Jangan 100 peratus mengharapkan umpan akan diperolehi melalui cara apollo di kawasan unjam. Umpan segar seperti sotong dan udang pasar yang segar dan dibungkus kemas di dalam tong Coleman atau bekas polisterine mesti dibawa. Kadang-kadang ada di sesetengah spot, bukan mudah mendapatkan umpan apollo.

 

IKLAN

 

Batu Ladung

Batu ladung pelbagai saiz perlu dibawa. Tanyakan dahulu kepada tekong apakah saiz batu yang sesuai dibawa. Kebiasaannya, bagi kaki bottom, batu ladung disimpan dalam bekas khas. Sila periksa terlebih dahulu sebelum keluar dari rumah dan sebelum menaiki bot, takut-takut ia tertinggal.

 

Kamera Atau Smartphone

Pastinya setiap hasil tangkapan anda, mesti diabadikan dalam bentuk gambar dan juga video. Milikilah sekurang-kurangnya kamera kompak atau terkini yang lebih praktikal adalah smartphone. Ingat, telefon kini bukan sekadar untuk berbual sebaliknya lebih daripada itu. Dan jangan lupa bawa power bank!

 

Kerusi Malas

Walaupun ia nampak leceh untuk dibawa, sebenarnya ia amat bagus dibawa dan cukup-cukup selesa untuk anda duduk berehat sambil menghadap kekili anda. Percayalah, anda akan cukup jealous bila melihat kawan anda berehat di kerusi tersebut, sedangkan anda hanya duduk di atas tong ikan.