Profil braided atau tali sulam bersifat tiada memori. Sementara shock leader ataupun bahasa mudahnya perambut kejutan atau perambut serap tekanan berfungsi untuk menyerap henjutan dari ikan.

 

Dalam erti kata lainnya, shock leader merupakan penyambung antara tali sulam dengan tali perambut (leader) yang biasa diperbuat daripada bahan fluorocarbon atau komposit.

 

Ini Sebabnya Kenapa Sambung Shockleader Jika Mainline Braided

 

IKLAN

Penggunaan shock leader ini semakin meluas digunakan oleh kaki pancing yang menggemari teknik seperti casting, jigging, trolling dan lain-lain lagi. Fungsi utamanya ialah ia menjadi alat untuk menyerap tekanan mengejut daripada sambaran ikan apabila ikan menyambar umpan.

 

Fungsi lain ialah bertindak sebagai alat untuk mengurangkan tekanan geseran pada struktur dan pada masa yang sama ia juga mampu untuk mencangkukkan mata kail dengan lebih kemas pada mulut ikan.

 

IKLAN

Ini Sebabnya Kenapa Sambung Shockleader Jika Mainline Braided

 

Kelebihan inilah menjadikan shock leader ini sering digunakan oleh kaki pancing terutamanya bagi mereka yang menggunakan tali sulam kerana tali sulam juga tidak mempunyai kuasa regangan untuk menampung henjutan kuat ikan secara tiba-tiba dan tugas ini dipikul oleh perambut tangsi yang akhirnya bertindak sebagai absorber.

IKLAN

 

Selain itu, tali sulam yang dijual di pasaran sekarang mempunyai pelbagai warna. Kebanyakan daripada warnanya lebih untuk menarik perhatian kaki pancing untuk membelinya selain berkesan untuk kaedah pancingan tertentu tetapi tidak kepada ikan.

 

Ini Sebabnya Kenapa Sambung Shockleader Jika Mainline Braided

 

Jika diabaikan pemasangan perambut ketika casting, ia sedikit sebanyak akan mengangu perhatian ikan untuk menyambar umpan anda. Dengan pemasangan shock leader (lut sinar) sepanjang sedepa atau sedepa lebih, mampu untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI