Sinker (pemberat) atau lebih senang dipanggil batu ladung sangat penting dalam memancing terutamanya teknik pancingan dasar (bottom fishing). Bercakap pasal batu ladung pasti kita akan terfikir sejenis logam iaitu timah. Timah sememangnya sinonim dalam dunia pemancing dan digunakan sebagai pemberat.

 

Persoalannya, kenapa timah yang banyak digunakan? Bukannya besi atau batu? Padahal besi dan batu lebih murah harganya.

 

Ini Sebabnya Kenapa Batu Ladung Diperbuat Daripada Logam Timah

 

Tidak Mudah Berkarat

 

Timah tidak mudah berkarat seperti besi. Atas sebab itulah yang lebih banyak digunakan. Selain itu timah lebih murah sedikit harganya berbanding logam lain seperti aluminium, stainless steel atau tungsten.

 

Maka dari itu, maka banyak digunakan. Selain itu, timah cukup murah dibandingkan dengan bahan lain seperti stainless steel atau alumunium.

 

IKLAN

Ini Sebabnya Kenapa Batu Ladung Diperbuat Daripada Logam Timah

 

Mudah Dibentuk

 

Tahap lebur yang lebih rendah secara tidak langsung membuatkan timah lebih mudah dibentuk. Memadai dengan pembakaran biasa saja, timah boleh dicairkan dan dibentuk mengikut acuan yang dikehendaki.

 

Tidak Tajam

 

IKLAN

Jika dimasukkan tali mono atau braided ke dalam batu ladung hidup (pemberat yang ada lubang di tengahnya), timah tidak mudah melukai tali pancing karena sifat timah yang lembut. Tepian timah tidak tajam. Bayangkan jika tepian timah tajam, maka sebesar mana tali pancing pasti akan luka atau terpotong.

 

Ini Sebabnya Kenapa Batu Ladung Diperbuat Daripada Logam Timah

 

Mudah Tenggelam

 

Tahap ketumpatan timah yang tinggi memudahkan proses lontaran umpan bersamanya. Selain itu ia juga memainkan peranan penting untuk mempercepatkan proses menenggelamkan umpan ke dasar air. Malah tahap ketumpatan lebih padu daripada besi yang membolehkan ia tenggelam lebih cepat.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Batu Ladung Diperbuat Daripada Logam Timah

 

Ukurannya standard dan pelbagai

 

Di pasaran kitab oleh melihat pelbagai bentuk dan ukuran batu ladung. Di kedai pancing contohnya, dengan mudah kita dapat mencari timah yang sudah dibentuk sebagai batu ladung tanpa perlu meleburkannya terlebih dahulu. Tersedia dalam pelbagai bentuk dan saiz yang dihasilkan khusus oleh pembekal batu ladung.

 

Ini Sebabnya Kenapa Batu Ladung Diperbuat Daripada Logam Timah

 

Warnanya natural

 

Walaupun timah adalah logam, terbukti ia dia tidak terlalu mencolok atau striking (tidak memantulkan cahaya secara berlebihan). Ini amat penting karena teknik pancingan dasar memancing adalah memperdaya ikan. Jika terlalu berkilau, maka sedikit sebanyak ia akan mengganggu proses mengumpan ikan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI