Di Delta Klang, sampan tidak boleh duduk diam. Selang beberapa minit alun melanda berpunca dari kapal, bot, sampan pemancing, feri, tongkang dan macam-macam lagi.

Di sini kuala tidak pernah pekak dari kesesakan walaupun jam melewari 4.00 pagi. Tapi padang pancing inilah ratusan pemancing berkunjung setiap hujung minggu.

 

 

Umpan dengan mudah didapati kecuali waktu arus mati atau pilihan lain ialah dengan membeli umpan yang banyak terjual di tepi jalan menghala ke lokasi pelabuhan.

Cabang-cabang sungai berliku dan berbakau menyediakan kawasan pembiakan anak ikan dan udang yang terbaik. Cuma di kawasan belukar bakau, ramai yang tidak tahan dengan agas dan nyamuknya.

 

IKLAN

Di antara kemahiran selain dari berenang mengawal batang pancing, pandai mendayung, menjala dan menjaga kesegaran umpan, pemancing juga peru bijak membaca pasang surut air.

 

Jenis dan arah angin, mentafsir awan di langit bila ribut dan hujan akan melanda. Belajar membaca pergerakan arus di kawasan terbuka, selat, sunai, teluk, beting, tanjung, kuala sungai dan tepi pantai.

 

Perlu juga menilai kawasan berlabuh yang paling selamat dari laluan bot melintas kerana sudah beberapa kes kemalangan maut berlaku di sini melibat pemancing.

IKLAN

Pasang lampu di kala malam sama ada lampu pelita, kalimantang, lampu kelip-kelip atau lampu suluh agar boleh dilihat orang lain.

 

Info Lubuk – Berkenalan Dengan Delta klang!!

 

Info Lubuk – Berkenalan Dengan Delta klang!!

IKLAN

 

Memang saya merancang untuk membuat liputan dan paparan terperinci setiap lubuk tumpuan dari segi taktikal.

Ini termasuklah lakaran kontor atau pemetaan dasar melalui eco-sounder, point berlabuh melalui GPS, masa sesuai pergerakan air, umpan serta lokasi untuk mendapatkan umpan yang terdekat.

Ini perlu dilaksanakan dengan trip berulang kali, catatan, rekod dand ata yang kemudiannya dikumpulkan untuk analisa.

 

Info Lubuk – Berkenalan Dengan Delta klang!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI