Nama socme : Mohd Yusof Hambali (MYH)

Kategori : Rod builder (custom & repair)

 

UMPAN: Sejak bila bergelar rod builder ini?

MYH : Bermula pada tahun 2008, saya mula serius memancing terutama dalam pertandingan-pertandingan kolam air tawar.

Namun kebanyakan joran yang terjual di kedai pancing tidak dapat memenuhi citarasa saya.

 

Oleh yang demikian saya pelan-pelan mencari maklumat tentang joran. Blank yang berkualiti. Ciri-ciri blank. Material yang digunakan begitu juga dengan guide.

Belajar perlahan-lahan dari seorang pembuat joran kecil-kecilan tentang teknik memasang guide. Reel seat handle dan aksesori.

 

Saya bertugas  sebagai perfusionist (pembedahan jantung dan paru-paru) pada waktu siang. Pada waktu malam memenuhi masa lapang dengan hobi membuat joran custom.

Bukan untuk berniaga pun. Hanya sekadar membantu sahabat sama hobi dengan kadar bayaran yang sangat rendah. Tanpa memikirkan keuntungan.

Hanya sekadar upah kerja yang berpatutan. Bayangkan upah custom sebatang joran bagi spek yang biasa untuk blank buatan Malaysia hanya RM250. Dan maksimum sehingga RM300 untuk blank buatan Jepun dan USA.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

Awal 2016 saya kian serius tetapi hanya sekadar hobi memenuhi masa lapang. Saya mula membeli mesin untuk wrapping dan dryer khas untuk joran custom.

Berita mengenai rod custom buatan sendiri cepat merebak dan sahabat terdekat mula menghantar joran untuk baik pulih.

IKLAN

Dan ada juga yang membuat joran custom harga bajet di bawah RM700 untuk kategori spinning kegunaan kolam air tawar.

 

Setelah beberapa bulan permintaan membuat joran custom bertambah dan saya mula mencari stok barang-barang custom seperti blank, cincin, butt cap, benang dan lain-lain.

Setelah itu mula menghantar hasil-hasil buatan dan gambar di Facebook maka dengan lebih cepat lagi dikenali di seluruh Semenanjung.

 

Selepas itu mulalah serius dalam hobi membuat rod custom sehingga ke tahap mengimport secara terus blank dan cincin dari Jepun dan USA.

Biasanya selepas jam 10.00 malam barulah saya membuat joran sehingga jam 4.00 pagi setiap hari.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

UMPAN : Kenapa anda memilih usaha ini?

MYH: Saya memilih melakukan custom rod ini hanya untuk sekadar hobi yang bermanfaat untuk memenuhi masa lapang.

IKLAN

Malah sedikit menampung perbelanjaan harian walaupun tidak banyak. Namun lebih baik ada daripada masa lapang terbuang tanpa apa-apa aktiviti.

Hobi diisi dengan aktiviti berfaedah malah ada sedikit kemasukan kewangan walaupun hanya di rumah. Selain itu juga kerana minat.  Joran-joran yang dihasilkan setakat ini spinning, Jigging dan casting.

Namun saya menolak untuk membuat bottom rod kerana barang-barang sangat mahal bagi mengeluarkan modal untuk stok simpanan.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

UMPAN : Apa rintangan dan harapan anda dalam meneruskan usaha ini?

MYH: Pada waktu sekarang harga barang terutama yang diimport sangat tinggi. Tambah pula dengan caj perkapalan yang tinggi dari luar negara terutama USA dan cukai import yang tinggi.

Saya juga terpaksa bersengkang mata untuk menyiapkan tempahan dari kenalan satu hobi. Disamping itu juga perlu menjaga kualiti hasil custom itu sendiri. Kos membuat

sebatang joran buatan dari USA sangat mahal sehingga mencecah RM1500 makanya pemilik joran mahukan hasil yang terbaik.

 

IKLAN

Harapan saya semoga pengguna lebih memahami kos modal untuk satu-satu joran itu tanpa ada tanggapan pembuat joran hanya mengambil keuntungan yang lebih.

Malah saya berharap lebih ramai pembuat joran muncul agar persaingan secara sihat untuk meningkatkan kualiti dan memajukan dunia custom dan malah dunia memancing.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

UMPAN : Boleh tak jelaskan apa keistimewaan joran yang anda custom?

MYH : Kelebihan tiap-tiap custom rod adalah berbeza antara satu sama lain. Kerana seseorang yang mahu membuat custom maka dia mahukan yang istimewa.

Berbeza dengan yang lain. Yang memenuhi ciri-ciri kehendak seseorang. Dari segi action (lb) gabungan cincin yang dikehendaki dan aksesori tiap-tiap joran yang dihasilkan boleh dipilih dengan selera masing-masing.

Dan yang paling penting, setiap batang joran yang dihasilkan itu adalah sangat istimewa kerana hanya sebatang joran itu di dalam dunia.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

UMPAN : Boleh ceritakan sedikit pengalaman anda memancing?

MYH : Saya gemar memancing dan menyertai pertandingan kolam air tawar dengan serius. Saya pernah pernah juara pada 28.11.2010 dengan membawa pulang hadiah RM28 ribu bersama hadiah iringan sebuah motosikal.

Tempat kedua pada 2014 di Seri Bayu Tekala dengan membawa pulang RM 14 ribu. Dan juga juara di kolam Peragap pada 2018 dengan membawa pulang RM20 ribu.

 

IKON – Rod builder : MYH Perantis Rod Custom

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI